2015. április 2., csütörtök

A kriják

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A kriják

A „krijá” kifejezést a durva fizikai tisztító folyamatokra értem, amelyeket egyes szövegek „satkarmának”, más szövegek „astakarmának” neveznek. A valóságban több, mint 40 krija létezik, ha az alkategóriákat is figyelembe vesszük.

A Hatha-jóga Pradípiká második fejezetében először a nádí sódhana, mint fő pránájáma-technika leírását olvashatjuk, utána pedig azzal a javaslattal, hogy a krijákat is alkalmazniuk kell azoknak, akiknek a nádíjai annyira szennyezettek, hogy a nádí sódhana önmagában nem elegendő. Csak ez után írja le a Pradípiká a pránájáma összes további változatát. Más szavakkal, a Pradípiká arra utal, hogy egyes jógik akár lehetnek annyira jó állapotban is, hogy nincs szükségük a krijákra. Azonban Bálakrishna, a Hatha-jóga Pradípiká egyik komenntátora azt mondja, hogy az ászanák és a kriják is ajánlott előkészítő gyakorlatok a pránájámához, mert nincs egy kizárólagos gyakorlat, amely minden szennyeződést meg tud semmisíteni. A Hatha-jóga Pradípiká azonban hangsúlyozza a kriják végrehajtásának fontosságát a pránájáma előtt, ha a gyakorló testében túl sok a zsír és a nyálka, mivel ezek eltömítik a nádíkat (2.21). Ezt a nézetet Bhávadva Mishra Juktabhávadévája is alátámasztja (72). Ezen kívül, a Hatha-jóga Pradípiká 10 fejezetes kiadása azt javasolja a gyakorlatok sorrendjével kapcsolatban, hogy először váljunk járatossá az ászanában, utána tisztítsuk meg a nádíkat a kriják segítségével, és csak utána kezdjünk a pránájáma gyakorlásába (3.1).

A Gheranda-szamhitá azt állítja, hogy a tisztítást vagy a mantrákkal végzett nádí-sódhana, vagy a kriják (tisztító eljárások) segítségével érhetjük el (5.36-37). Bármelyik esetben is, a jógaoktatónak ismernie kell a krijákat ahhoz, hogy oktatni tudja őket, még akkor is, ha nem fogja az összes kriját az összes tanulónak megtanítani. A Hatha Tatva Kaumudí más módon hangsúlyozza a kriják fontosságát. Kijelenti, hogy a durva testet a krijákkal lehet megtisztítani, míg a finom (energia) testet a pránájáma segítségével, de a szerző, Szundaradéva azért elismeri, hogy a kriják másodlagosak a pránájámához képest (8.18)

A Hatharatnávalí, melynek szerzője Srinivászajógí, közöl néhány nagyon fontos kiegészítő részletet. Először is egyetért azzal, hogy a pránájáma előtt a testet a kriják segítségével kell megtisztítani (mivel az ászana önmagában nem elég, hogy felkészítsen a pránájámára (1.60), utána pedig elmagyarázza, hogy a kriják megtisztítják a hat csakrát (1.61). Srínivászajógí szerint a naulí a manipúra csakrát tisztítja meg, a dhautí az anáhata csakrát, a nétí az ágjá csakrát, stb. Ezzel arra utal, hogy a kriják a finom fizkai testet és képesek megtisztítani. Dzsajatáráma, a Jógapradípjaká szerzője kötelezőnek tekinti a krijákat, kijelentve, hogy mindkettő (a kriják és a pránájáma) alkalmazása is elengedhetetlen a szamádhihoz (825-838)."

Nincsenek megjegyzések: