2015. április 17., péntek

Miért kell táplálékkiegészítőket szedni? - 2. rész

Mark Hyman cikkének második része következik: 

Az alap táplálékkiegészítő-terv

Mindenkinek, aki olvassa ezt a bejegyzést, rá kellene állnia az alap táplálékkiegészítő-tervre, és egész életében követnie kellene. Még ha "ki is gyógyultál" a metabolikus szindrómából, továbbra is szedned kell őket, mert szükséged van bizonyos vitaminokra, ásványi anyagokra és növényekre, hogy kompenzáld az inzulin-rezisztenciára irányuló genetikai hajlamodat.

Tekintsük át röviden mindegyik táplálékkiegészítő vagy összetevő jellemzőit, hogy lássuk, miért olyan fontosak a metabolikus szindróma kezelésében. 

Jó minőségű és magas potenciájú multivitamin

A megfelelő multivitaminban az összes alapvitamin és ásványi anyag megtalálható. ne feledjük, hogy az optimális adag általában napi 2-6 kapszulát jelent. Egyes embereknek szükségük lehet sokkal magasabb dózisra is, amit megfelelő szakembernek kell előírnia.

Azt se feledjük, hogy a B-komplex vitaminok különösen fontosak a metabolikus szindróma esetén, mivel megvédenek a diabetikus neuropátiától, vagyis az idegkárosodástól, javítják az anyagcserét és a mitokondriumok funkcióját. Az antioxidánsok, például az E, C vitamin és a szelén szintén fontosak, mivel csökkenti az oxidatív stresszt, ami a metabolikus szindróma jelentős kiváltó tényezője.

D-3 vitamin

D-vitamin hiány járványszerűen terjed, a mai emberek 80%-a D-vitamin hiányos, vagy a vérszérum-szintjük és a bevitelük az optimális alatt van. A multivitaminban található mennyiség függvényében javasolni szoktam a pótlólagos D-vitamin fogyasztását. A D-3 vitamin is javítja az anyagcserét azáltal, hogy több, mint 200 különböző gént befolyásol, melyek meg tudják előzni és gyógyítani tudják a cukorbetegséget és a metabolikus szindrómát.

Több dolgot is figyelembe kell venni a D-vitamin szedésénél: a megfelelő típust szedjük, vagyis a D3-at (kolekalciferol), és ne a D2-t. A legtöbb orvos D2-t szokott felírni. ne fogyasszunk receptre kapható D-vitamint, mert nem hatékony és biológiailag nem aktív.

komolyabb hiány esetén szükségünk lehet napi 5 vagy 10 ezer NE D-vitaminra is három hónapig vagy még tovább. ha szükséges, ezt orvosi felügyelet alatt fogyasszuk. Ellenőriztessük a D-vitamin szintünket az orvossal. 45-61 ng/dl az ideális szint. kérjük a helyes vérvizsgálatot, vagyis a D-25 vitamin tesztet, hogy megkapjuk a pontos D-vitamin szintet. Adjunk időt a D-vitamin raktárak feltöltésére. Egyeseknél ez 6-12 hónapot is igénybe vehet. Az átlagos napi adag a szintentartáshoz 1000-2000 NE.

Omega-3 zsírsavak (EPA és DHA)

Ezek a fontos zsírok javítják az inzulin-érzékenységet, csökkentik a koleszterin-szintet a triglicerid-szint csökkentése és a HDL növelése által, csökkentik a gyulladást, megelőzik a vérrögök kialakulását, és csökkentik a szívroham kockázatát. A halolaj az idegek funkcióját is javítja és megelőzheti a cukorbetegséggel járó idegkárosodásokat. 

Magnézium

Az alacsony magnézium-tartalmú étrend magasabb inzulin-szintet eredményez, a magnéziumhiány pedig gyakori a cukorbetegeknél. A magnézium elősegíti a glükóz bejutását a sejtekbe, és a kalóriákat energiává változtatja a testedben. 

Egyes súlyos magnéziumhiányban szenvedő embereknek szüksége lehet a lentebb leírt mennyiségnél magasabb dózisra. Ha úgy érzed, hogy te is ezek közé tartozol, akkor ezt beszéld meg az orvosoddal. 

A hasmenés a túlzott magnézium-bevitel gyakori jele. ha ez jelentkezik, akkor csökkentsd az adagot, és kerüld a magnézium-karbonátot, -szulfátot, -glukonátot vagy -oxidot. Ezek a táplálékkiegészítőkben található legolcsóbb és leggyakoribb változatok, de rossz a felszívódásuk. Használj magnézium-glicinátot. ha hajlamos vagy a székrekedésre, akkor pedig magnézium-citrátot.

A vesebetegségben vagy súlyos szívbetegségben szenvedők csak orvosi felügyelet alatt szedjenek magnéziumot.

Alfa-linolénsav


Az alfa-linolénsav egy erőteljes antioxidáns és mitokondrális serkentő, mely csökkenti a vércukorészintet és gyógyítja a méreganyagokkal teli májat. Ugyancsak hasznos lehet a cukorbetegségből eredő idegkárosodás és a neuropátia megelőzésében. 50 százalékkal képes javítani a glükóz ürítését a vérből. 


Króm és biotin

A króm nagyon fontos a megfelelő cukoranyagcseréhez és inzulin-érzékenységhez, és elősegíti az inzulin-receptorok képződését. A biotinről kimutatták, hogy javítja az inzulin-érzékenységet, csökkenti a triglicerid-szintet, a koleszterinképző gének aktivitását, és javítja a glükóz-anyagcserét.

Gyógynövények

Számos gyógynövény van, mint például a fahéj és a zöld tea katekhinjei, melyek elősegítik az egyenletes vércukorszintet és javítják az inzulin-érzékenységet. A zöld tea még a zsírégetést és az anyagcserét is gyorsítja. A legjobb termékekben többféle gyógynövény is megtalálható. 
 
PGX (Poliglikoplex)

A PGX egy japán bogyós növény gyökeréből kivont vízben oldódód rost, mely algákkal kombinálva egy remek rostkészítményt alkot. Komoly hatást gyakorol az inzulinra, glükózra és a hemoglobinra. A PXG csökkenti a cukrok és zsírok felszívódását a véráramba és elősegíti az étvágy, a testsúly, a vércukor és a koleszterinszint kontrollálását.

Ha étkezések előtt bevesszük egy pohár vízzel, akkor kritikus alkotóeleme lehet a metabolikus szindróma elleni közdelemnek. 50%-kal csökkentheti az étkezés utáni inzulin-reakciót, miközben 20%kal csökkenti az LDL-koleszterint, és 23%kal a vércukor-szintet. Voltak betegeim, akik húsz kilót fogytak csupán ennek a rostkészítménynek köszönhetően.

Protein-turmixok

Mindenkinek ajánlani szoktam a jó minőségű és hipoallergén rizs-, borsó-, kendermag-, chia- vagy szójafehérje-porokat. E készítmények között vannak gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásúak is. A teljes értékű szóját tartalmazó ételek fehérjéi és izoflavonoidjai csökkentik a vércukor- és koleszterin-szintet.

A fehérjeturmixok kiváló reggeli- vagy snack-ételek is, mivel kiegyensúlyozzák a vércukrot és gyógyítják a májat. Itt találsz néhány turmix-receptet és reggeli-ötletet.

Az alap táplálékkiegészítő-terv


Most, hogy már érted, milyen hatással vannak ezek a vitaminok és étrendkiegészítők a testedre, kíváncsi lehetsz arra, hogy milyen napi adagokat kell fogyasztani belőlük. Alább közlök egy listát azokról az alap-táplálékkiegészítpkről, amiket a betegeimnek szoktam javasolni. Mindegyiket étkezésnél kell bevenni, azaz reggelinél vagy ebédnél; a PXG-t pedig étkezés előtt. A legtöbb készítmény általam ajánlott változatát megtalálod a webshopomban.

- Egy jó multivitamin-készítmény;
1000-2000 NE D3 vitamin, naponta egyszer a reggelivel; 
- 1000-2000 mg Omega-3 (melyben az EPA/DHA arány kb 300/200 mg), naponta kétszer, a reggelivel és a vacsorával; 
- 100-200 mg magnézium, naponta kétszer, a reggelivel és a vacsorával; 
300-600 mg alfa-linolénsav naponta kétszer, a reggelivel és a vacsorával;
200-600 mcg króm, naponta egyszer (napi 1200 mcg is hasznos lehet egyes esetekben)
1-2 mg biotin, naponta kétszer, a reggelivel és a vacsorával; 
125-250 mg fahéj, naponta kétszer, a reggelivel és a vacsorával;
25-50 mg zöld tea-katekhin, naponta kétszer, a reggelivel és a vacsorával;
5 gramm PGX, anponta háromszor, 15 perccel étkezés előtt, 4 dl vízzel;

Megjegyzés: ha a multivitamin-készítmény tartalmazza a fenti alkotóelemek valamelyikét, akkor nem kell külön beszedni. Opcionálisan fogyaszthatunk hipoallergén fehérjeport a reggeli fehérjeturmixban, 1-2 mérőkanálnyi rizs, szója, kendermag, borsó vagy chia-proteint. Emellett jó minőségű probiotikumot is szoktam ajánlani, de ez opcionális.

Nincsenek megjegyzések: