2015. április 21., kedd

A pitta és a szattva

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Nem ajánlott hirtelen növelni a hullámok és a körök számát nyáron, különösen nagy melegben. Csak lassan növeljük, ha meleg éghajalton élünk, vagy ha szeretjük a fűszeres, csípős ételeket stb. Esetleg a felhasznált fűszerek mennyiségét is csökkenthetjük.

Ne lépjünk túl ezen a ponton a gyakorlásban, hacsak nem egy tapasztalt jógi felügyelete alatt végezzük. A jógairodalomban vannak olyan ajánlások is, hogy 1000 hullám fölé is vihetjük a gyakorlást. Az ilyen extrém gyakorlási formák mögötti érv az, hogy olyan mértékben felerősíti az agnit, hogy az kiürítheti a dósákat, segít a Kundaliní felemelésében, és erősíti az intellektust. A Hatha Tatva Kaumudí szerint a pitta a tiszta formájában, vagyis amikor nem szennyezett, lángra lobbantja az intelligencia tüzét. Ezután felébreszti a Kundalinít és kiüríti a dósákat. Ezt az idézetet kétség nélkül a jóga nagy titkai egyikének nevezhetnénk.

Felmerülhet a kérdés, hogy a pitta, ami gyakran a betegségek oka, hogyan ébresztheti fel a bölcsesség tüzét és ürítheti ki a dósákat? Az elme három alkotóelemből áll: a tamaszból (tompaság), a radzsaszból (szenvedély) és a szattvából (a fény és bölcsesség tüze). A természet (prakriti) e három minősége (gunája) a testben úgy nyilvánul meg, mint a kapha (a tamasz terméke), a váta (a radzsasz terméke) és a pitta, amely a szattva terméke. Azonban, míg az első kettő esetében a kapcsolat könnyen megérthető, a szattva és pitta esetében ez nem így van, annak a ténynek a kivételével, hogy mindkettő a Nap tüzével és fényével áll kapcsolatban. A pitta szennyezett formában van jelen a testben, és mint ilyen, akadályt képez. Ha a szennyezett pitta fokozódik, akkor gyulladásokat, gyomorfekélyt, hurutot, savasságot és májbetegségeket okozhat. Ebben az esetben nem igazán a bölcsesség tüzét szítja fel. Ha a pitta szennyezett, akkor csak lassan és fokozatosan lehet növelni, és közben egyidejűleg tisztítani kell. Ha viszont sikerült megtisztítani a pittát, akkor hasznos szövetségessé válik a spirituális keresésben, és akkor a jógi képessé válik a naulí szintjeit a szúrja-bhédana és a bhásztriká pránájámákkal együtt gyakorolva felemelni a Kundalinít. Ha a pitta/agni szennyezett, akkor az ilyen gyakorlás károsítja, vagy akár meg is semmisíti a testet. Az agni pusztító erejének példája Szatí akaratlagos önfelgyújtása, aki az Anyaistennő inkarnációja és Suva felesége volt, és apja, Daksa sértésének hatására cselekedett így.

Az agnit például a mérgező étrend, vagyis a hús, alkohol, kávé stb. fogyasztása is károsíthatja, de a pitta beszennyeződésének fő oka az elme. Ideális esetben az elme úgy működik, mint egy lézersugár, ami szintén koncentrált tűz. A lézerszerű elmét dominánsan vagy majdnem teljesen szattvkusnak tekintik. A szattva a fizikai hatású pitta mentális oka. ha az elmében eluralkodnak a mérgező gondolatok és érzelmek, azok a fizikai szinten a szennyezett pitta formájában fejeződnek ki, amely a test ellen fordul, és megsemmisíti. Végső soron az elme a betegségek gyökere. Ha megtisztítjuk az elmét a nyolc fokozat sorrendben történő alkalmazása által, akkor az olyan gyakorlatokat, mint a magas frekvenciájú naulí, lassan beépíthetjük az életünkbe, de csak egy szakértő irányítása alatt."

Nincsenek megjegyzések: