2015. április 28., kedd

A naulí harmadik szintje

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Naulí, 3. szint: váma és daksina

Ha már egy ideje gyakoroljuk az első és a második szintet, és kényelmesen tudjuk végezni őket, akkor továbbléphetünk a harmadik szinthez. A 3. szint ugyanúgy kezdődik, mint a második. Álló helyzetben hajoljunk előre és végezzük el a külső kumbhakát a báhja uddíjána bandhával (külső uddíjánával). Tartsuk a hasüregi szerveket felhúzva, miközben toljuk ki az egyenes hasizmokat középen (madhjama), mint a második szintnél. Most dőljünk bal oldalra, és nyomjuk a bal karral a bal térdünket, miközben a jobb karunkat lazítsuk el. Eleinte eltúlozhatjuk a mozdulatot úgy, hogy a jobb kezünket el is emeljük a jobb térdünkről. Ezáltal az egyenes hasizom jobb oldala ellazul, és észre fogjuk venni, hogy a jobb oldal visszahúzódik a hasüregbe, és csak a bal oldal fog kiállni. Ezt váma naulínak, vagyis baloldali naulínak nevezik. Tartsuk ki a kumbhaka hosszáig és folyamatosan nyomjuk kifelé a hasizom bal oldalát, csak a bal térdünkre nehezedve. Most lazítsuk el a torkunkat, finoman lélegezzünk be és egyenesedjünk fel.

Most váltsunk oldalt, és végezzük el a gyakorlatot a jobb oldalra is. Először hajtsuk végre a külső kumbhakát madhjama naulíval. Utána lazítsuk el a bal oldali egyenes hasizmot és nyomjuk ki a jobb oldalit, a jobb karral a jobb térdre nehezedve. ismét tartsuk ki a külső kumbhaka időtartama alatt. Ha már hozzászoktunk a gyakorlathoz, szánjunk időt az izmok izolálására az egyik, illetve a másik oldalon, többször megismételve a gyakorlatot. Ezután már nem kell külön végezni a második szintet, mert a váma és daksina naulít mindig a madhjamán keresztül vesszük fel. Eleinte nem az a fontos, hogy mennyi ismétlést tudunk végrehajtani, hanem hogy mennyire intenzíven és precízen tudjuk izolálni az izmokat.

Naulí 4. szint, teljes változat: hasforgatás

A negyedik szint maga a naulí. Ha már megtanultuk, akkor a második és harmadik szintet, amelyek csak rávezető gyakorlatok, nem kell folytatni. Az első szintet azonban továbbra is végezni kell. 

Előrehajolva hajtsuk végre a külső kumbhakát a báhja (külső) uddíjánával. Most toljuk ki az egyenes hasizmot középen, végrehajtva a madhjama naulít. Következőleg csökkentsük a nyomást a jobb karunkon és végezzük el a váma naulít, kitolva az egyenes hasizmot bal oldalt. Miután sikerült izolálni a bal oldali hasizmot, vegyük le a súlyt mindkét kézről, teljesen lazítsuk el a hasizmot és szívjuk vissza a hasi szerveket a mellüregbe a teljes báhja (külső) uddíjána végrehajtása által. Tartsuk ki ezt egy másodpercig és utána nyomjuk le a jobb kart és nyomjuk ki a jobb oldali egyenes hasizmot (daksina naulí). Ez az első alkalom, amikor a daksina naulít közvetlenül a külső uddíjánából és nem a madhjama naulíból hajtjuk végre. Eltarthat néhány körig, mire megszokjuk. Utána a daksina naulíból váltsunk a madhjama naulíba, ami egy kört jelent. Vegyünk egy levegőt és ismételjük meg a gyakorlatot ugyanebben a sorrendben: báhja uddíjána, madhjama, váma, uddíjána, daksina és madhjama. Nagyon lényeges, hogy mindegyik pozíciót megfelelően izoláljunk, és ne törődjünk a sebességgel."

Nincsenek megjegyzések: