2015. április 26., vasárnap

A múla bandha hatásai

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

Múla bandha

A múla bandha a gátzárat jelenti. A gáttájékot anatómiai szempontból három részre oszthatjuk: a végbél körüli izomgyűrűre, a nemi szervek, illetve a húgyvezeték körüli izomgyűrűre, Illetve a kettő közötti területre, amelyet konkrétan gátnak nevezünk. A két izmocsoportot egy masni vagy nyolcas alakú izomgyűrű köti össze, amelyet PC (pubo-coccygealis) izomnak nevezünk. Ezek az izmok a szeméremcsont és a farokcsont között feszülnek, és a bandha aktiválása során felfelé húzzuk őket.

A múla bandha gyakorlásának kezdeti szakaszában legfontosabb feladatunk a gáttájék izmainak tudatosítása, illetve erősítése. Éppen ezért a farokcsont és a szeméremcsont közé eső minden izmot igyekezzünk behúzni, mintha vákuum keletkezne a kismedencénkben, ami felfelé húzza a gátizomzatot. Haladóbb szinten megpróbálhatjuk a középső gáttájékot a végbélnyílás és nemi szerv körüli izmoktól elkülönítve megfeszíteni. A végbélnyílás különálló megfeszítése is egy jógikus gyakorlat, az asviní múdrá, illetve a nemi szerv körüli izmok megfeszítése a vadzsrólí múdrá nevet viseli.

A múla bandha pontos anatómiai elhelyezkedése (bár ahogy említettem, valójában energetikai szinten valósul meg), férfiak esetében a prosztata-tájékra tehető, míg a nők esetében a méhászáj környékére. Látható, hogy a gát behúzásával ezekre a területekre fölfelé ható nyomást tudunk gyakorolni.


A múla bandha, fentebb elemzett energetikai hatása mellett rendkívül kedvező hatással van a gáttájék és a kismedence szerveire. Férfiak esetében megelőzi és jótékonyan befolyásolja a prosztatagyulladást, korai magömlést, merevedési zavarokat, impotenciát, inkontinenciát és számos kismedencei és húgyivarszervi megbetegedést. Ugyanez nők esetében is elmondható: méhsüllyedés, méh-előreesés, peteérési és hormonális zavarok, terméketlenség, orgazmusképtelenség, frigiditás, inkontinencia, kismedencei gyulladások és daganatok stb. esetén rendkívül kedvező hatású a gyakorlása. A menstruáció aktív napjaiban, illetve a terhesség időtartama alatt nem ajánlott a gáttájék erőteljes összehúzása. Mindkét nem esetében megelőzi az aranyeret, végbélpanaszokat, alhasi és lágyéksérveket, és általánosságban véve tonizálja és méregteleníti a kismedencei szerveket.

Nincsenek megjegyzések: