2015. április 14., kedd

Mire jó a naulí?

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Mikor alkalmazzuk a naulít és mikor ne?

Swami Kuvalayananda szerint a naulít a pubertáskortól lehet gyakorolni, de előtte nem. Ne gyakoroljuk gyomorégés esetén, illetve szülés után hat hétig. Emellett, terhesség és menstruáció közben se gyakoroljuk, vagy magas vérnyomás, szívproblémák, fekélyek, sérv, illetve zöldhályog esetén. Az erőteljes nyomásváltozás miatt a naulít nem szabad olyankor gyakorolni, ha egy nő teherbe szeretne esni, viszont nagyon jót tesz a női szaporítószerveknek a menstruáció, fogamzás és terhesség időszakán kívül gyakorolva.

Acharya Bhagwan Dev szerint a menstruációs problémákat is megoldja a naulí. Emellett erősíti az emésztési tüzet, égeti a szírt a derék körül, stimulálja a májat és megszünteti a székrekedést. Ha fokozott pittától szenvedsz, csinálj kevesebb naulít, főleg az első szintjét. A naulí azonban azoknak a technikáknak is a részét képezi, amelyeket a pitta/agni megtisztítására használnak. A szennyezett pitta esetében lassan kell növelni a naulít, valamint változtatni kell a diétán, illetve fejleszteni kell az odaadást Isten iránt, és más jóga-technikákat egy tapasztalt jógaoktató felügyelete alatt.

Én négy szintre bontva oktatom a naulít. Az első szintet a jóga-irodalomban agniszárának (az emésztési tűz élénkítése) vagy uddíjánának nevezik. Ebben az esetben az uddíjána elnevezést különösen zavarónak találom, mert még enélkül a technika nélkül is az uddíjána bandhának már eleve négy különböző változata van és azt nem kell még komplikáltabbá tenni. Mivel a jelen technika szükséges előfeltétele a naulí haladóbb változatainak, egyszerűen a naulí 1. szintjének fogom nevezni."

Nincsenek megjegyzések: