2015. április 4., szombat

A páva és a kakas mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A ráksasza testvérek és Kárttikéja között hat napig tartott az ütközet. Az első félelmetes démon, akivel Kárttikéja és a serege szembeszállt, Krauncha volt (a második sorozatban a krauncsászana pózban jelenik meg a neve), aki egy nagy hegy formájában állta útjukat. Kárttikéja egy lándzsacsapással megölte, majd belépett Mahendrapuríba, Szurapadman fővárosába. Miután elutasította Kárttikéja békeajánlatát, Szurapadman elküldte a testvérét, Tárakát, hogy küzdjön meg Kárttikéjával. Táraka az összes fegyverét bevetette Kárttikéja ellen, de ő könnyen visszaverte őket és megölte Tárakát a lándzsájával. Utána Szimhamukha jött, aki misztikus erejét felhasználva létrehozott egy kötelet, mellyel megkötözte Karttikéja teljes hadseregét és áthúzta a csatamezőn. Kárttikéja mennyei fegyverei segítségével kiszabadította hadseregét és nagy csata után legyőzte Szmhamukhát, bevetve ellene Indra villámát. Szimhamukha Párvatí nevével az ajkán megadta magát Kárttikéjának, aki pedig azzal áldotta meg, hogy Kálí szállítójává tette.

Végül Szurapadman lépett a csatamezőre, a háború ötödik napján. Néhány óra múlva Szurapadman rájött, hogy nagyon erős az ellenfele és egyetlen esélye a győzelemre, ha beveti varázserejét. Egy rendkívüli repülő szekeret materializált, és azzal indított támadást az égből. Kárttikéja azonban eltalálta lándzsájával, és saját maga foglalta el a szekeret. Ekkor Szurapadman egy nagy sas alakját vette fel, melyet Kárttikéja a kardjával akart levágni. Ekkor Szurapadman egy nagy mangófa alakját öltötte fel, és az óceánba rejtőzködött.

A fa hatalmas méretű volt, és a világot fenyegette azzal, hogy rádől. Kárttikéja azonban egy lándzsacsapással kettétörte. Szurapadman újra megjelent a törött fatörzsből és megtámadta Kárttikéját. Súlyos ütközet után Szurapadman elfogadta vereségét, amikor Kárttikkéja lándzsája eltalálta. Szurapadman Kárttikéja bocsánatáért és menedékéért esedezett. Kárttikéja pedig együttérzésében megmutatta a haldokló démonnak a Visvarúpát (az univerzális formát), és megengedte, hogy sebzett testéből két állat jöjjön létre – egy páva (majúra) és egy kakas (kukkuta). A páva lett a hátasállata, a kakas pedig a zászlójára került.

A páva és a kakas az egót szimbolizálják. A páva az egó hiúságát képviseli, míg a kakas az énséget. A történet annak az allegóriája, hogy amikor az egót legyőzzük, akkor tud megnyilvánulni az önvaló és a Legfelsőbb valódi formája (Visvarúpa). Kárttikéját vagy Murugant az együttérző istenként ismerik, és az egót csak szeretettel lehet feloldani, ahogyan Szurapadmant is a kegy semmisítette meg.


Fizikai szinten, mint ahogyan a páva a kígyók ellensége és megöli azokat, a majúrászana megsemmisíti a méreganyagokat az emésztőrendszerben, és különösen az emésztőszervi megbetegedések esetén hasznos. A Kukkutászana is segít a méreganyagok megsemmisítésében a hasüregre gyakorolt nyomás által. A kakast általában a felkelő nappal hozzák összefüggésbe, a kakaspóz pedig a mellékvesét, a saját energiaforrásunkat aktiválja. Mindkét póz a csuklót és a vállakat is erősíti.

Nincsenek megjegyzések: