2015. április 23., csütörtök

A naulí második szintje

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Naulí 2. szint, madhjama (középső)

Addig gyakoroljuk a naulí 1. szintjét, amíg könnyen meg nem tudunk csinálni 60 hullámot három körön át. Hagyjunk több hetet ennek a szintnek az elérésére. Ha már megszilárdultunk ebben, akkor lépjünk a második szintre, de továbbra is végezzük el a napi 60 hullámot a további szintekre való felkészülés gyanánt.

A naulí 2. szintje ugyanúgy kezdődik, mint az 1. szint. Vegyük fel ugyanazt a helyzetet, lélegezzünk ki, zárjuk el a torkunkat és hajtsunk végre egy színlelt belégzést, hogy a hasüregi szerveket fel tudjuk szívni a mellkasba. Anélkül, hogy csökkentenénk az így létrejött szívó hatáson, nyomjuk le a széles hátizmot, a trapézizmot és a rekeszizom alsó részét, valamint nyomjuk a térdeinket a karjainkkal. Most pedig feszítsük meg és nyomjuk ki az egyenes hasizom két kötegét, miközben továbbra is húzzuk fölfelé a mellkast. (Ha nehéznek találjuk az egyenes hasizom izolálását, akkor végezzük a csónakpózt vagy a hasprést és érintsük meg a hasunkat. Azok az izmok, amikor olyankor feszülnek és nem engedik, hogy a lábaink a földre ereszkedjenek, az egyenes hasizmok.)

Azt fogjuk látni, hogy az egyenes hasizom két kötege kiáll, miközben a hasfal oldalsó része, ahol a ferde hasizmok elhelyezkednek, befelé szívódnak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az egyenes hasizom megfeszítése által vákuum keletkezik mögötte. Ezt a vákuumot fogjuk használni a naulíban terápiás célokra. Ugyanezt használják a baszti, vagyis a jógikus beöntés során is.

Először hajtsunk végre egy kumbhakát és lassan építsük fel három körig, összesen hat külső kumbhakát végrehajtva. A naulínak ezt a szintjét madhjamának nevezik, mert a középső hasizmokat kitoljuk benne."

Nincsenek megjegyzések: