2015. április 5., vasárnap

Úrdhva-kukkutászana A

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Úrdhva-kukkutászana (kiemelt kakaspóz)
Dristi: Nászágrai (orrhegyre)

Az úrdhva-kukkutászana a kartámasz-sorozat első eleme, amelyben a lótuszpóz ugyanúgy megjelenik, mint az első vagy a második sorozat közepén. Az első sorozatban a kukkutászana szintén kartámaszos póz, annyi különbséggel, hogy ott a karokat a térdhajlatok között dugjuk át, és úgy emeljük ki magunkat, míg az úrdhva-kukkutászanánál a térdek a felkarnak támaszkodnak, és a karok a lábak előtt támaszkodnak a talajon. A lábak és a súlypont ezáltal magasabban vannak, illetve a póz is nehezebb, mivel a bakászanához hasonlóan a karoknak vagy a hónaljnak támasztjuk a lábakat, és a vállakat előbbre kell vinni a tenyereknél. Ideális esetben nyújtott könyökkel tudjuk kivitelezni a póz mindhárom változatát (úrdhva-kukkutászana A, B, C). A három változat esetében a végpozíció azonos, viszont a póz felvétele másképpen történik.

Úrdhva-kukkutászana A

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre a lefelé néző kutyában helyezzük a fejtetőt a talajra a kezek előtt, úgy hogy a két tenyér és a fejtető háromszöget alkossanak, és emeljük ki a lábat és a törzset fejenállásba. Ez a fejenállás lesz a kartámaszos pózok kiinduló helyzete. A fejenállás-pozíció megegyezik a második sorozat végén megjelenő mukta-haszta sírsászana A változattal. A tenyerek vállszélességben vannak, a könyökök a tenyértő fölött, az alkarok függőlegesek, a felkarok vízszintesek és párhuzamosak. Amennyiben a törzserőnk lehetővé teszi, lefelé néző kutyából egyenes és zárt lábakkal emeljük ki magunkat a kézenállásban. Ha ez még nem megy, akkor zsugor-fejenálláson keresztül, behajlított térddel is kiemelhetjük magunkat. A nyaki porckorongok védelme érdekében ne ugorjunk bele a fejenállásba, mert ennél a póznál a testsúly több, mint hetven százaléka a fejtetőre nehezedik, és ha hirtelen beleugrunk, akkor ennek a terhelésnek a többszöröse fogja hirtelen a nyaki porckorongokat érni. A fejenállásban irányítsuk a tekintetet az orrhegyre.

Astau: Kilégzésre fejenállásban hajtogassuk be a lábainkat lótusz-pozícióba, először a jobb lábat, majd rá a balt. Ehhez megfelelő csípőmobilitás szükséges, hiszen ha nem tudjuk elegendő mértékben kifordítani a combcsontot, akkor nem fogjuk tudni a bokánkat az átellenes combra helyezni. Ha sikerült ráhelyezni a lábfejet, akkor a combhajlító és combközelítő izmok segítségével, illetve a boka mozgatásával be tudjuk juttatni a bokát a csípőhajlatba. A lótuszpozíció felvétele itt abból a szempontból könnyebb, mint ülő helyzetben, hogy a comb a törzzsel 180 fokos szöget zár be, és nem 90 fokot.

Nava: Belégzésre lassan eresszük le a lótuszban lévő lábainkat a hónaljba, majd emeljük ki a fejünket, és nézzünk előre (illetve az orrhegyre). Fontos, hogy a kiemelésnél a vállakat előrefelé kell mozdítani, mert a medence leeresztése miatt a súlypont hátrébb kerül. Ha ezt az ingamozgást (a csípő lefelé és hátrafelé mozog, a vállak pedig egyidejűleg felfelé és előre) sikerül megfelelő kontrollal végrehajtani, akkor nem fogunk hátracsüccsenni a póz felvétele közben, hanem a levegőben maradunk. A csípő mobilitása és a csípőhajlító izmok ereje függvényében igyekezzünk a térdeket vagy teljesen a hónaljba, vagy ahhoz minél közelebb, a felkarhoz nyomni. Húzzuk be a bandhákat, és teljesen egyenesítsük kia könyökünket. Maradjunk a pózban öt mély légzésig.

Dasa: Belégzésre helyezzük a fejünket ismét a földre, majd emeljük ki a lótuszban lévő lábainkat fejenállásba, és egyenesítsük ki őket. Ez általában könnyebben megy, mint a kiemelés.
Ékádasa: Kilégzésre emeljük ki a fejünket a fejenállásban, és ereszkedjünk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.

Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Nincsenek megjegyzések: