2015. április 18., szombat

Mire jó a Detox-jóga?

Harmadik hete zajlanak a Detox-jóga órák az Atma Centerben, és a visszajelzések nagyon kedvezőek. Éppen ezért szeretném elméletileg is megalapozni a Detox-jóga sorozat hatékonyságát, és részletezni a benne található pózok helyes végrehajtását. Egy ideig tehát szünetelni fog a harmadik sorozat ászanáinak leírása a hétvégéken, és helyette a Detox-jóga ismertetésére kerítünk sort. 

DETOX JÓGA

Méregtelenítő gyakorlatsor

Összeállította: Gauranga Das /Atma Center/

A Detox-jóga gyakorlatsor célja a szervek, szövetek és sejtem megtisztítása a felgyülemlett méreganyagoktól. E cél elérése érdekében több eszközt alkalmazunk a sorozatban: ezek az ászanák (jógapózok), a bandhák (izomzárak, energetikai zárak), a pránájáma (légzőgyakorlatok) és a meleg hőmérséklet (32-36 fok), valamint az emelkedett páratartalom (60-70%). A gyakorlatsor kezdő és középhaladó gyakorlók számára ajánlott, vagyis minden gyakorló hasznát veheti, ha szeretné méregteleníteni a testét.

Miért kell méregteleníteni?

A jóga tradíciójában a méregtelenítés, a test és az elme megtisztítása a szennyeződésektől központi szerephez jut. A fizikai testünkben felhalmozódott és lerakódott különböző méreganyagok betegséget és fájdalmat eredményeznek, melynek következtében a testünk a szenvedés forrásává válik, ahelyett, hogy megbízható eszközként funkcionálna a felszabadulás felé vezető utazás során a lélek számára. A méregtelenítés, megtisztulás természetesen átvitt értelemben is alkalmazható a jóga gyakorlására, hiszen a lélek beszennyeződik, amikor az anyagi világba kerül. A tudatlanság és a téves azonosítás különböző burkai fedik be, ha úgy tetszik, szennyezik be az eredeti természetét tekintve tiszta, örök, változatlan és beszennyezhetetlen lelket. A jóga gyakorlásával tehát ezektől a fedőrétegektől tisztítjuk meg a lelket.

Az ászana-gyakorlás, valamint a kriják (satkarma, lásd a későbbiekben) a fizikai test megtisztítását hivatottak elősegíteni. A pránájáma (légzőgyakorlatok) a nádík (energiavezetékek) megtisztítását segíti elő, valamint felkészíti az elmét a meditációra. A meditáció (dhjána) az elme megtisztulását és elcsitulását hivatott előidézni, ám nem tudjuk sikeresen gyakorolni a jógának ezt a magasabb rendű ágát, amíg nem sikerült megtisztítani a testet és a nádíkat az előző két gyakorlat által. A bhakti (odaadás) és a gjána (transzcendentális tudás) művelése pedig az önvalót hivatott megtisztítani a tudatlanság (avidjá) és a hamis önazonosítás (aszmitá) befedettségétől.

A méregtelenítés tehát nem csak a fizikai test megtisztulását és egészségét képes biztosítani számunkra, hanem lefekteti az alapot ahhoz is, hogy sikeresebben tudjuk gyakorolni a jóga magasabb ágait is. A Detox-jóga gyakorlatsor segítségével elsősorban a fizikai test megtisztítására törekszünk, de a bandhák és légzőgyakorlatok alkalmazása által a nádík tisztulását is elősegíthetjük vele. Így a Detox-jóga gyakorlatsor a jóga magasabb ágainak vagy más ászana-sorozatok gyakorlásának is hasznos kiegészítője lehet. 

Nincsenek megjegyzések: