2015. április 7., kedd

A kriják jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Most pedig nézzük a modern szaktekintélyek véleményét! O.P. Tiwari, a Kaivalyadhama igazgatója, azt mondja, hogy a meditáció nem lehetséges, ha a nádík el vannak zárva, és ha ez a helyzet, akkor behipnotizálhatjuk magunknak azt a feltételezést, hogy fejlődünk a meditációban, holott a valóságban nem ez a helyzet. Azt azonban elfogadja, hogy a nádík megtisztítása olyan különböző eszközökkel érhető el, mint a kriják, az odaadás Isten iránt, valamint a pránájáma. Swami Niranjanananda, Swami Satyananda utódja azt tartja, hogy az ászana és a pránájáma hatásai jelentősen megnövekednek, ha a kriják gyakorlásán keresztül előzetesen eltávolítjuk a méreganyagokat. Azt is hozzáteszi, hogy a pránájáma káros hatásokat is okozhat, ha előtte nem gyakoroltuk a krijákat.

Ha problémákat tapasztalnak a pránájámában vagy a Kundaliní felemelésében, a gyakorlók gyakran a jógát tartják felelősnek. Ez olyan, mintha az építészet tudományát tennénk felelőssé azért, hogy egy ház összedől, holott a valódi ok a megfelelő alapok hiánya és a gyenge falak. Ha egy jógi lelkiismeretesen gyakorol és szilárd az ászanában, a krijákban és az odaadásban, akkor nem fogja káros hatását tapasztalni a pránájámának.

M.L. Gharote azt mondja, hogy a kriják segítsége nélkül nem valószínű a siker a pránájámában. Azt is elmagyarázza, hogy a modern időnkben a mesterséges életmód miatt esélyesebbek vagyunk a dósák (biológiai erők) felborulására, és emiatt a kriják most még fontosabbak, mint régen. Tehát nem az a helyzet, hogy a kriják elavult középkori módszerek. kevés olyan jógi van a mai világban, aki megengedheti magának, hogy ne gyakorolja őket (kivéve talán azokat, akik nagyon fejlett ászana-gyakorlással rendelkeznek). Az élelmiszerek, a víz és a levegő vegyi szennyezettsége, a radioaktív sugárzás, elektromos terek, mikrohullámok, mobiltelefonok és rádióhullámok manapság még sokkal inkább fontossá teszik a tisztító folyamatok gyakorlását, hogy megszabaduljunk a méreganyagoktól, melyek a szervezetünket terhelik. A kriják még nagyobb jelentőségre tettek szert a mondern, ipari, városi társadalomban.

T. Krishnamacharya kijelenti a Jóga-makarandában, hogy az ászanákat és a hat kriját is el kell sajátítani, hogy ki tudjuk küszöbölni a három biológiai erő (váta, pitta és kapha) negatív hatásait. Azt is kijelentette azonban, hogy a kriják nem szükségesek, ha valaki magas szintet ért el az ászana és a pránájáma gyakorlásában. A gyakorlás ilyen magas szintje azonban manapság ritka. Krishnamacharya azt is mondta, hogy a kriják egy része inkább az ájurvédához tartozik, és egy személyre szabott kezelési terv részeként érdemes alkalmazni. Az ájurvéda részét képező kirják a dhautí, basztí és gadzsakaraní különböző változatai. A két legfontosabb krijá azonban, a naulí és a kapálabhátí nem az ájurvéda részei, és ez a két folyamat a legfontosabb a modern pránájáma-gyakorlók számára. Ezen kívül a neti folyamatait is leírjuk itt, a modern városok légszennyezése miatt. A trátaka-krijá egy fontos pratjáhára- és dháraná-gyakorlat, de ez már nem tartozik e könyv témájához. A baszti (jógikus beöntés) rendkívül fontos kiegészítője a Kundaliní felemelésének, de megint, mivel ez nem témája ennek a könyvnek, szeretném majd később ismertetni.

Általában a kiválasztott krijákat érdemes korán reggel, az ászana- és pránájáma-gyakorlás előtt elvégezni, különösen a naulít. A kapálabhátit lehet közvetlenül a pránájáma-gyakorlás előtt végezni. A trátakát és a netít a nap bármelyik szakában végezhetjük.

A saját gyakorlásomban nagyon erőteljesnek találtam a naulí és a kapálabhátí gyakorlását, és nem tudnám elképzelni a sikereket a magasabb jógafolyamatokban ezek mindennapos gyakorlása nélkül. A neti eleinte nagyon fontos, hogy túl tudjunk lépni az „orrdugulási fázison”. Ha ezt a célt elértük, akkor el lehet hagyni."

Nincsenek megjegyzések: