2015. április 19., vasárnap

A jóga és a méregtelenítés

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

A jóga és a méregtelenítés

A jóga-tradícióban a méregtelenítésnek kiemelt szerepet tulajdonítanak. A méregtelenítés fontosságáról az előző fejezetben beszéltem, most pedig érdemes megvizsgálni azt, hogy az ászanák, illetve a kriják milyen szerepet játszanak a méregtelenítésben.

Szinte az összes ászana rendelkezik valamilyen méregtelenítő vagy terápiás hatással, így gyakorlásukkal megszabadulhatunk a betegségektől, visszanyerhetjük egészségünket és méregteleníthetjük a testünket. Az Ashtanga vinyásza jóga gyakorlási rendszerében például az első sorozat ászanáit jóga-csikitszának nevezik, és ezeknek az ászanáknak ugyanez a célja: a betegségek elűzése, az egészség visszaállítása és a méregtelenítés. Az Ashtanga első sorozatában sok előrehajlítás és csípőnyitás található, melyek az emésztőrendszer és a szövetek méregtelenítését segítik elő. A gyakorlás közben jelentkező izzadás is elősegíti a méreganyagok kivezetését. Az Ashtanga második sorozata a nádí-sódhana nevet viseli, és célja a nádík megtisztítása. Itt még erőteljesebb gerinc-csavarásokkal, csípőnyitásokkal és hátrahajlításokkal találkozunk, melyek közül néhány a Detox-jóga gyakorlatsorba is bekerült.

Azokban az esetekben, amikor a jógi életmódjának és egészségi állapotának köszönhetően a méreganyagok viszonylag alacsony mennyiségben vannak jelen a testében, az ászanák és a vinyászák rendszeres gyakorlását a legtöbb iskola elegendőnek tekinti a méregtelenítő hatás eléréséhez. Ha viszont a szervezetben több a méreganyag, fel vannak borulva a dósák (ájurvédikus testi minőségek) és betegségek vannak jelen, akkor a legtöbb jógaiskola a kriják (tisztító eljárások) alkalmazását is javasolja. A hat krija (satkarma) a neti (orrmosás), naulí (hasforgatás), baszti (béltisztítás), dhautí (gyomortisztítás), trátaka (a szem tisztítása) és a kapálabhátí (koponyatisztító légzés). A Detox-jóga gyakorlatsorban a naulí hatásai megjelennek a bandhák és a kilégzés utáni légzésvisszatartás együttes alkalmazása során. A kapálabhátí légzés helyett a bhásztrikát (fújtató légzést) fogjuk alkalmazni, illetve a trátaka helyett a tekintet rögzítését a fókuszpontokra az ászanák közben (dristi). A gyakorláson kívül azonban mindenki számára ajánlott a másik három krija alkalmazása. Ezek leírása a függelékben olvasható.

Honnan keletkeznek a méreganyagok?

A toxikológia tudománya viszonylag szűk látókörűen kezeli a mérgező anyagok fogalomkörét. Azokat az anyagokat tekintik mérgezőnek, amelyek fogyasztása, belélegzése, bőrön keresztüli felszívódása heveny vagy krónikus módon jelentkező mérgezési tünetekhez, illetve hozzájuk kapcsolódó betegségekhez vagy halálhoz vezet. Ezzel szemben a jóga és az ájurvéda átfogóbb módon használja a méreganyagok (ama) fogalmát. Az emberi fogyasztásra alkalmas és emészthető táplálékok például nem tekinthetők méreganyagnak, de ha a szervezet nem képes maradéktalanul megemészteni őket, akkor az emésztetlen vagy félig megemésztett táplálékból ama keletkezik, ami lerakódik a béltraktusban, majd pedig a szövetekbe vándorol. Az emésztési reakciók során keletkező közbülső vegyületeket a modern biokémia is káros szabadgyököknek tekinti, amelyek a sejtekkel és alkotóikkal reakcióba lépve patológiás elváltozásokat és funkciózavarokat okoznak.

A méreganyagok keletkezésének forrása teht lehet a nem megfelelő összetételű, mennyiségű vagy minőségű táplálék bevitele, vagy az emésztési erő híján nem teljesen feldolgozott tápanyagok. Ezen felül a szervezetünkbe bekerülhetnek olyan vegyszerek (gyógyszerek, növényvédőszerek, műanyagokból származó vegyületek, tartósítószerek, ipari vegyszerek, valamint radioaktív és egyéb ionizáló sugárzások, elektromágneses mezők stb. is szennyező hatással bírnak), amelyek hatásár a szervezet egészségi állapota romlik, egyensúlya felborul. A méregtelenítés során tehát ezeket a hatásokat próbáljuk semlegesíteni.


A fizikai hatásokon túl a stressz, az érzelmi behatások, a különböző élethelyzetek és főleg azok megélése, feldolgozása szintén finom szintű „méreganyagok” keletkezését eredményezik az elmében és a pránikus testben. Éppen ezért mindenkinek érdemes a méregtelenítéssel foglalkoznia, aki minőségibb, egészségesebb és harmonikusabb életre vágyik.

Nincsenek megjegyzések: