2015. október 8., csütörtök

Külső vagy belső kumbhaka?

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Érvek a külső kumbhaka mellett

A külső kumbhaka az, amit Patandzsali kifejezetten említ az elme tisztítása céljából (Jóga-szútra 1.34). A Brihadjógí Jágjavalkja Szmriti és a Jóga-rahaszja is említi. A külső kumbhaka fő előnyei a következők:

  • A báhja uddíjánával kombinált külső kumbhaka adja a szvádhisthána és manipúra csakra megtisztításának legközvetlenebb módját.
  • Elősegíti az elme megtisztítását és a rádzsa-jóga elérését.
  • T. Krishnamacharya azt tanította, hogy az egyensúly elérése érdekében a belső kumbhakát a külső kumbhakával kell ellensúlyozni. A belső kumbhakát a brimhana krijá (kiterjesztő hatás) részeként tanította azoknak, akik túl könnyűek voltak, a külső kumbhakát pedig a langhana krijá (csökkentő hatás) részeként azok számra, akik túl kövérek voltak. Ennek magyarázata egyszerű: a belső kumbhaka növeli a prána befogadásának ütemét, és így kevésbé függünk az ételtől. Ha nem csökkentjük az ételfogyasztásunkat, akkor hízni fogunk. A külső kumbhaka növeli az agnit (melynek az emésztési tűz is a része); így több ételt és zsírt tudunk elégetni. Ha nem növeljük az ételfogyasztásunkat, akkor fogyni fogunk.

Indokok a külső kumbhaka ellen

Ha báhja (külső) uddíjána nélkül gyakoroljuk, a külső kumbhaka nagyon apánikus. Ezáltal az elmét tamaszikussá teszi és kevés haszna van.

Ha báhja (külső) uddíjánával együtt gyakoroljuk, mely felemeli az apánát, azzal megoldottuk a problémát és így már a kumbhaka valóban biztosítja a Patandzsali által ígérteket. Azonban, ha a báhja uddíjánát is tartalmazza, az már egy nagyon haladó technika és nem alkalmas bevezető kumbhakának.

Érvek a belső kumbhaka mellett

A jóga-sásztrák java része hallgat a külső kumbhakáról, és ha említik is, akkor megállapítják, hogy rádzsa-jógához vezet, ami azt jelenti, hogy ez a meditációs jóga része. Amit viszont részletesen emlegetnek, az a belső kumbhaka. A belső kumbhakának több jelentős előnye is van:

Mivel a tüdő tele van, tovább tudjuk folytatni az oxigénfelvételt a légzésvisszatartás alatt. Ez képessé tesz arra, hogy sokkal tovább nyújtsuk a kumbhakát, és ezt az időt haladó meditációs technikák gyakorlására tudjuk fordítani.

A belső kumbhaka által rögzíteni tudjuk a pránát a különböző szervekben, ezért egészséget és hosszú életet biztosít.

Mivel folytatni tudjuk az oxigén felvételét a teli tüdőből, a belső kumbhaka kevésbé félelmetes, mely lehetővé teszi a gyakorló számára a kumbhaka félelem nélküli kipróbálását.

Swami Niranjanananda azt tanította, hogy a külső kumbhaka annyira távoli a kezdők számára, hogy először elvárta a tanítványaitól a 20:80:40 arány elérését a belső kumbhakában, mielőtt egyáltalán elkezdték a külső kumbhaka gyakorlását. Ez azt jelenti, hogy a külső kumbhaka és annak jelentős haszna elérhetetlenné válik a gyakorlók 98%-a számára."

Nincsenek megjegyzések: