2015. október 4., vasárnap

Ardhamatszjéndrászana (gerinccsavaró póz)

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

26. Ardhamatszjéndrászana (gerinccsavaró póz, tekintet oldalra)

Belégzésre bontsuk az előző pózt, majd ismét helyezzük a bal lábat ugyanabba a pozícióba, mint a gómukhászanánál (bal sarok a jobb ülőcsont külső oldalánál, a bal térd elől. A jobb lábunkkal pedig lépjünk át a bal térd fölött és helyezzük a talpunkat a bal comb külső oldala mellett a talajra. Fordítsuk el a törzset jobbra, a bal kara a jobb comb külső oldalának támasztva. Törekedjünk arra, hogy a jobb comb szorosan, rés nélkül illeszkedjen a bal hónaljba. Fordítsuk ki a törzset, a vállakat egy magasságban és a törzset egyenesen, függőlegesen tartva. Hátul zárjuk a lapockákat, majd a bal karunkat dugjuk át a jobb comb alatt, és a jobb karral a hátunk mögő nyúlva, kulcsoljuk össze a két kezünket. Ha a bal kézzel elérjük a jobb csuklót, akkor fogjuk meg. Fordítsuk a fejünket hátrafelé, és nézzünk oldalra a jobb vállunk felett. A két ülőcsont és a bal térd külső oldala maradjon a talajon.

Ha nem érnek össze a kezeink, akkor használjunk övet a meghosszabbításukra, vagy a bal könyököt meghajlítva, a bal felkarral toljuk a jobb combot, miközben a jobb tenyerünkkel a hátunk mögött támaszkodunk. Hajtsunk végre tíz mély légzést a pózban, majd fordítsuk vissza a fejünket semleges helyzetbe, ürítsük ki a tüdőt teljesen, és az állunkat nyomjuk oda a mellkashoz. Hajtsuk végre a kumbhakát a három bandhával együtt.

A gyakorlat hatásai:

tonizálja és nyújtja a középső és ferde hasizmokat;
nyújtja és energizálja a gerincet;
nyitja a vállat, nyakat és a csípőt;
fejleszti a csípő és a gerinc hajlékonyságát;
tisztítja a belső szerveket;
javítja az emésztést és a salaktalanítást;
csökkenti a hátfájást, kimerültséget, menstruációs fájdalmat és ülőideg-gyulladást;
stimulálja a májat, tüdőt, szívet, vesét és a lépet;
eltávolítja a fölös hőt és méreganyagokat a szervekből és szövetekből.

Ellenjavallatok: terhesség és menstruáció alatt, szív-, hasi és agyműtétek után, gyomorfekély és sérv esetén, illetve súlyos gerincproblémák esetén kerülendő a póz végrehajtása.

Nincsenek megjegyzések: