2015. október 27., kedd

Sziddha Góraksa Nátha

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Góraksa nádí sódhanája

Góraksa Nátha bemutatása

Sziddha Góraksa Nátha volt a nevezetes sziddha rend alapítója. Illetve jelen időben is mondhatjuk ezt, mivel halhatatlannak tartják. Többen is alátámasztották, hogy látták Góraksát több, mint 400 év lefolyása alatt, a 10. és 14. század közötti időpontokban. Azóta elérhetetlenné vált. Számos beszámoló a jógik csodálatos tetteiről, mint például a lebegév vagy a vízen járás, a halottak feltámasztása vagy feltámadás, Góraksa Nátha személyéhez vezethető vissza, vagy hindi nevén Górakhnáth, lévén a Góraksa Nátha a szanszkrit neve.

Matszjéndra Náthán, Góraksa Nátha tanárán kívül ő a leghíresebb a sziddhák közül. A sziddha egy olyan jóga-mester, aki természetfeletti erőkre tett szert. A számos csoda bemutatásán, számtalan tanítvány elfogadásán és számos kiemelkedő jóga-sásztra írásán kívül Góraksa nagy vezető és szervező is volt. Ő volt a Nátha rend alapítója, mely számos kolostort hozott létre, valamint létrehozott egy sajátos Saivita filozófiai rendszert is. Szvátmáráma, a befolyásos Hatha-jóga Pradípiká szerzője is a két sziddhához vezeti vissza saját tanítványi láncolatát, és ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a Pradípiká nem más, mint a Góraksa Nátha által írt korábbi szövegek részletezése. Hihetetlen, hogy egy olyan rövid szöveg, mint a Góraksa-sataka lényegében mindent tartalmaz, amivé a hatha-jóga vált 400 évvel később.

Egyes tudósok szerint a jóga-upanisadok tanításai nem mások, mint Matszjéndra és Góraksa módszerei, melyeket idővel védikus helyzetbe emeltek azáltal, hogy az Upanisadok közé helyezték. Érvelésük szerint ez azért történt, mert a tantrikus hatha-jóga annyira nagy befolyásra tett szert, hogy a védikus irodalom részévé kellett tenni. Mások véleménye szerint a jóga-upanisadok és a sziddhák tanításai egy sokkal régebbi tantrikus tradíció részét képezik, és Góraksa nem volt más, mint e hagyomány legfontosabb összeállítója és reformere. Én is ez utóbbi véleményt osztom, egészen egyszerűen azért, mert valószínűtlennek tartom, hogy egy ennyire széles, komplex és ragyogó tanítás, mint a sziddháké, csupán egy vagy két ember szerzeménye lenne, amit egy-két emberöltő alatt összehoztak, még akkor is, ha az 400 év hosszú volt. A sásztrák önmaguk is azt állítják, hogy Matszjéndra Nátha és Góraksa Nátha is Ádi Náthától, az első és elsődleges Náthától (Úrtól), az Úr Sivától kapta ezt a tanítást."

Nincsenek megjegyzések: