2015. október 3., szombat

Gómukhászana (tehénfej-póz)

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

"25. Gaumukhászana (tehénfej-póz, tekintet a harmadik szemen)

Belégzésre bontsuk az előző pózt, és a bal lábunkat hajlítsuk be térdben, majd helyezzük keresztbe a jobb alá úgy, hogy a bal sarkunk a jobb ülőcsont külső oldalán legyen, a térdünk külső oldala pedig előttünk a talajon. A jobb lábat tegyük rá hasonló módon, így a jobb térd a bal főlé kerül, a jobb sarkunk pedig a bal ülőcsontunk külső oldalára, a két sarkunk között ülünk. Mindkét ülőcsont legyen a talajon.

Emeljük a jobb karunkat a fülünk mellé, majd hajlítsuk be könyökben, és nyúljunk a két lapocka közé. A bal kart alul vigyük hátra, és ugyanúgy könyökben behajlítva toljuk fel a kézfejünket a két lapocka között. Ideális esetben a kezeink össze fognak érni, és az ujjakat össze tudjuk akasztani. Ha nem sikerül, akkor használjunk jógahevedert, és fokozatosan kapaszkodjunk egymás felé a két kezünkkel. Ha a vállunk nagyon laza, akkor viszont a csuklónkat is simán elérjük. A könyököket vigyük a gerinc vonala felé és mögé, ne lógjon a fejünk elé a jobb könyök. Nézzünk a két szemöldök közé.

Hajtsunk végre tíz légzést a pózban, majd kilégzésre ürítsük ki a tüdőt teljesen, és a karkulcsolás elengedése nélkül, engedjük le az állunkat a mellkasra, a mellkasunkat pedig a térdünkre. Ebben a pozícióban hajtsuk végre a kumbhakát a három bandhával. Bontsuk a pózt, majd ismételjük meg a másik oldalra is (bal láb és bal kar van felül). A jobbkezes embereknek általában nehezebb a jobb karjukat hátul tolni felfelé, a legtöbben különbséget fognak tapasztalni a két oldal között. Ez azért van, mert a jobb karral sok finommozgást végzünk, így a lapockát és a vállövet stabilizáló, a felkart emelő kisizmok sokszor kötöttebbek a domináns kar esetében. Türelmes gyakorlással kiegyenlíthető a két oldal. Ezt a vállnyitást minden nap kellene végezni, főleg az irodai munkával foglalkozóknak és sportolóknak, de általában mindenkire ráfér.

A gyakorlat hatásai:

elősegíti a relaxációt;
csökkenti a fáradtságot és a feszültséget;
stimulálja a vesét;
megelőzi az idős kori diabétesz kialakulását;
csökkenti a hát- és ülőideg-fájdalmakat;
mobilizálja a vállat és a nyakat;
javítja a tartást;
csökkenti a láb görcseit;
lazítja a láb izmait;
megelőzi a herenagyobbodást;
megszünteti a kalcium-lerakódásokat a vállban;
javítja az aranyeret;
jó hatással van légzőszervi panaszok, magas vérnyomás és szívbetegségek esetén;

Ellenjavallatok: nyak- vállsérülések és térdpanaszok, csípőprotézis, ágyéki porckorong-sérv, magas vérnyomás."

Nincsenek megjegyzések: