2015. október 15., csütörtök

A belső kumbhaka torokzárral

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A kumbhaka végzése dzsálándhára bandhával

Ahogy korábban rámutattunk, minden, tíz másodpercnyi időtartamot meghaladó belső kumbhakát dzsálándhára bandhával kell kísérni. Ezzel kapcsolatban olvassuk el a dzsálándhára bandhával kapcsolatos fejezetet. Amikor a belső légzésvisszatartást gyakoroljuk, a dzsálándhára bandha fontossága messze meghaladja a múla és uddíjána bandhát. Emlékezzünk rá, hogy nem lég csupán a szegycsonthoz érinteni az állunkat. Ez csupán a dzsálándhára bandha pozíció. A bandha viszont izomösszehúzást és nem testhelyzetet jelent. A bandha létrehozásához nyeljük le a nyálunkat és amikor a nyaki izmok megfeszülnek, tartsuk meg az izomzárat és ne engedjük el. Csak ezután helyezzük az állunkat a szegycsontra és tartsuk ott a kumbhaka ideje alatt. Úgy tudjuk ellenőrizni a bandha meglétét, hogy megpróbálunk levegőt venni. Csak akkor végezzük helyesen a bandhát, ha nem jut át a levegő.

Mielőtt a mellkasunkhoz nyomjuk az állunkat, emeljük ki a mellkast, amennyire tudjuk. Így kevésbé valószínű, hogy meghúzzuk a nyakunkat. Ahhoz, hogy a bandhát helyesen tudjuk végezni, nagyon meg kell nyújtani a nyakunkat. Az egyik ok, amiért a pránájámát ideálisan az ászana-gyakorlás után tudjuk végezni, az, hogy a szarvángászana (vállállás) felkészíti a nyakunkat a dzsálándhára bandhára. Amikor a kumbhaka végére érünk, először emeljük fel a fejünket, utána lazítsuk el a torok izmait, majd lassan lélegezzünk ki – és ne más sorrendben tegyük ezt. Ha először az izmokat lazítjuk el, majd megemeljük a fejünket és kilélegzünk, a prána még mindig beléphet a fejünkbe, amit kerülni kell.

Számolás

Először is, mivel egy új elemet vonunk be a számolásba és új technika gyakorlását kezdjük meg, visszatérünk a szamavritti számoláshoz, melyben a légzés minden eleme azonos hosszúságú. Feltételezve, hogy előzőleg például a 30:30 arányt gyakoroltuk a nádí suddhiban, megfelezzük a belégzést és 15 másodperces belégzést fogunk végezni. Ezután az új 1:1:1 arányt gyakorolva, a belégzés 15, a belső kumbhaka 15, és a kilégzés is 15 másodperc hosszúságú lesz. Ennek nem kellene problémát jelentenie, mivel a három fázis együtt 45 másodpercet tesz ki, míg az előző esetben 60 másodperc volt a teljes ciklus hossza. Ha az előző arány a nádí suddhiban kevesebb volt, mint 30:30 vagy 20:40, akkor annak megfelelően csökkentsük az új arányt."

Nincsenek megjegyzések: