2015. október 20., kedd

Nádí sódhana külső és belső kumbhakával

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Üljünk az általunk kiválasztott meditációs ászanába, és az óra vagy a metronóm ketyegését felhasználva számoljuk az ujjainkon, minden másodpercben mentálisan ismételgetve az Ómot vagy az ísta-mantránkat. A gégefőt némileg összehúzva, végezzünk el egy uddzsájí belégzést 15 másodperc időtartamban. Mivel ez egy lassú pránájáma, ismét a háromfázisú kétszeres felfelé hullámot alkalmazzuk a teljes jóga-légzésciklus során. Tartsuk fenn a belégzési uddíjána bandhát olyan időtartamban, amely szükséges ahhoz, hogy a belégzést egészen a felső tüdőlebenyekig vigyük. Ha készen vagyunk a belégzéssel, emeljük meg a mellkast, hogy kevésbé kelljen előrehajlítani a nyakunkat. Most szorítsuk össze a torkunkat egy nyeldeklő mozdulattal, és minél lejjebb nyomjuk oda az állunkat a szegycsonthoz, ahol lenne, ha vállállásban lennénk. Tartsuk erősen összeszorítva a torkunkat, és ellenőrizzük, hogy nem tud-e kiszökni a levegő a torkunkon át. Ha még tudunk lélegezni,akkor ismételjük meg a nyelést, amíg a torkunk hermetikusan le nem záródik és így a váju nem tud belépni a fejünkbe. Ismét számoljunk el tizenötig a mantra és az ujjaink segítségével. Ha már megy a dzsálándhára bandha, tartsuk fenn a múla bandhát az egész légzésciklus alatt. 15 másodperc múlva emeljük fel a fejünket, lazítsuk el a torkunk izmait, és finoman lélegezzünk ki, egyenletes hangot hallatva a kilégzés teljes időtartama alatt. Használjuk a kilégzési uddíjána bandhát a levegő kiengedésére, a szeméremcsonttól indítva a kilégzést.

Ebből áll egy kör. Ha már otthonosan tudjuk használni ezt az időtartamot, akkor növeljük, megtartva az 1:1:1 arányt. Ha elértük az egy percet, vagyis a 20:20:20 arányt a teljes légzésciklus hosszában, akkor lépjünk tovább a nádí sódhanára.

Ha már megtanultuk a külső kumbhakát és kényelmesen be tudjuk integrálni azt az uddzsájíba, ismét felezzük meg az előző uddzsájí arányt (20:20:20), így megkapva a 10:10:10 arányt. Ha hozzátesszük a külső kumbhakát, akkor az új arány 10:10:10:10 lesz, melyben az utolsó szám a külső kumbhaka időtartamát jelöli.

Végezzük el az első három légzésfázist úgy, mint az előbb, de az uddzsájí kilégzés befejezése után erősen szorítsuk össze a torkunkat (először dzsálándhára bandha nélkül), és hajtsunk végre egy színlelt belégzést. Ez azt jelenti, hogy megemeljük a bordákat a bordaközi izmok segítségével, de, mivel a torok zárva van, a levegő nem tud belépni. Ehelyett, a keletkező vákuum beszívja a rekeszizmot és vele együtt a kasi szerveket a mellüregbe. Ezt a bandhát báhja uddíjánának nevezik, és ideális esetben a hasfalnak a gerinc első oldalához kellene érnie. Alaposan tanulmányozzuk át e bandhával kapcsolatos információt a bandhákról szóló fejezetben. A tíz másodperces külső kumbhaka végén lazítsuk el a torkunkat és finoman hajtsuk végre a következő uddzsájí belégzést. Ez lesz egy kör."

Nincsenek megjegyzések: