2015. október 6., kedd

Uddzsájí légzés kumbhakával

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Akkor léphetünk tovább a következő technikára, amikor kényelmesen, erőfeszítés nélkül minden nap 15 percig tudjuk gyakorolni a 20:40 arányú légzést váltott orrlyukkal, mantrával és vizualizációval. Elképzelhető, hogy a tanárunk hamarabb is továbbenged, különösen, ha észreveszi a jeleket, amikről Vaszistha beszél – a test könnyedségét, ragyogását és az agni növekedését.

A következő technika egy jelentős előrelépést jelent, ezért jól tesszük, ha megszerezzük a megfelelő jártasságot Vaszistha nádí suddhijában.

Uddzsájí légzés kumbhakákkal

Az uddzsájí nincs közvetlen kapcsolatban a nádík tisztításával, de azért illesztjük be ide e technikát, mert a kumbhaka gyakorlásának biztonságos és könnyű módját jelenti, melyet azután be tudunk integrálni a haladóbb nádí sódhanába. Ha egy tapasztalt tanár felügyelete alatt gyakorolunk, akkor lehet, hogy ezt a technikát kihagyja, és közvetlenül a nádí sódhanába fogja beintegrálni a légzésszüneteket. Sok tanár azonban szereti elkülöníteni a kettőt, hogy ne kelljen foglalkoznunk a váltott orrlyukas légzéssel, a mantrákkal és a vizualizációval, miközben a kumbhaka új feladatával megbirkózunk. Mindenesetre, a célunk az lesz, hogy a váltott orrlyukas légzés közben gyakoroljuk a kumbhakát.

Mivel túl nehéz egyszerre mindkét típusú kumbhakába belevágni, ki kell választanunk egyet, gyakorolni kell azt, amíg a tökéletesség valamilyen szintjét elértük, és utána kell rátérni a másikra. Hogy melyik kumbhakával kezdjük a tanulást, az nem egyértelmű."

Nincsenek megjegyzések: