2015. október 7., szerda

Van core-erőd?

Ma beszélgettünk az egyik edzővel arról, hogy a legtöbb embernek nincsen core-izomzata, vagy legalábbis nagyon csenevész. Ennek több oka is van: elsősorban a mozgásszegény életmód és az ülőmunka. Mert például ha valaki fizikai munkát végez, és nehéz súlyokat cipel ide-oda, annak azért sokkal több a core- (vagy törzsereje), mint egy modern átlagembernek. A probléma pedig ott van, hogy amikor egy "irodista" belekezd valamilyen edzésbe, akkor egyből szüksége lenne a nemlétező core-izmaira. 

A mai világban divatos funkcionális edzésnél ez kiváltképpen igaz. Akár saját testsúllyal edzel, akár TRX-szel, vagy crossfitezel, kettlebellezel, mindegyikhez kelleni fog az erős törzs. Ezt pedig csak fokozatosan lehet kifejleszteni, máskülönben a gerinced látja kárát a dolognak. Én tíz éve jógázom, és öt éve végzek saját testsúlyos edzést, így amikor elkezdtem girjázni, már egy erős hátra és törzsre tudtam építeni. Viszont akinek ez nincs meg, az könnyen lesérülhet szinte bármelyik gyakorlatnál. Az edzőtermi gépek és a testépítő-gyakorlatok szintén nem segítenek ebben, mert a legtöbbet ülve, háttámlának támaszkodva végezzük, vagyis a törzsnek kábé ugyanannyi dolga van, mint az irodában a számítógép előtt ülve.

Éppen ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy kezdjen el jógázni, mert ez az a mozgásrendszer, ami anélkül képes megerősíteni a gerinc körüli merevítő izmokat és a törzset, hogy közben túlterhelnénk magunkat valamilyen súlyzóval vagy nehéz eszközzel. Ha pedig erre nincs lehetőséged, akkor fordíts kiemelt figyelmet a törzsed és a hasfalad megerősítésére, mert így fogsz tudni hatékonyan guggolni, fej fölé nyomni, vagy bármilyen saját terstsúlyos gyakorlatot végezni. 

A mozgás célja pedig az egészség visszaállítása, és nem az, hogy sajgó derékkal sántikáljunk haza edzés után. Egy kiemelt csoport is van, akik számára a core-erősítés igazán fontos, ez pedig a nők szülés után. A hasában lévő baba ugyanis kitágítja a hasfalat, miközben mozogni sem igazán tudsz, és jól előrehúzza a gerincet a plusz súly. Nyilván egy túlsúlyos embernek is ugyanolyan egyoldalúan van terhelve a gerince, mint egy terhes kismamának, de a nők kilenc hónap után hirtelen megszülnek, és azt hiszik, hogy most már mehet a futás, az aerobic és minden ugyanúgy, mint előtte.

Pedig jól teszik, ha előbb a meggyengült hasfalukat erősítik meg, és csak utána kezdenek el sportolni. Ebben a segítségetekre lesz Szücs Orsi Core-erősítő workshopja, ahol otthon is könnyen végezhető gyakorlatokat tanulhattok meg a törzs megerősítésére. A törzserősítő gyakorlatoknak, ha rendszeresen végzed, és értelmesen étkezel, remek alakformáló hatásuk is van, ezért ne hanyagoljuk el a törzset!

Nincsenek megjegyzések: