2015. október 25., vasárnap

Szarvángászana (vállállás)

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

32. Szálamba szarvángászana (vállállás, tekintet az orrhegyen)

Belégzésre bontsuk a kapótászanát. A pózból való kijövetelre kétféle lehetőségünk is van: Ha erős a törzsizomzatunk, akkor engedjük el a sarkunkat a kezünkkel, és kilégzésre emeljük ki a törzset a combok segítségével, és egyenesedjünk fel. Ez a módszer azonban nem ajánlott abban az esetben, ha a törzsünk még nem elég erős, mivel túlterhelhetjük a derékcsigolyákat és a porckorongokat. Ebben az esetben válasszuk a biztonságosabb módszert, és a tenyereket a vállaink alatt a talajra támaszkodva engedjük vissza a törzset a talajra szuptavírászanába, majd onnan egyenesedjünk fel, a derekunkat közben alátámasztva a kezeinkkel. A lábainkat is nyújtsuk ki előre dandászanába, majd helyezkedjünk el a matrac elején, és helyezzük el a tenyereinket a csípő mellett vagy az ülőcsontok alatt.

Kilégzésre gördüljünk fel a vállállásba (gyertyapózba). A lábakat és a törzset hozzuk függőleges helyzetbe, a tenyereket pedig támasszuk be a hátunkhoz, a lapockákhoz minél közelebb. A könyökeinket vigyük egymás felé. Az összes ízületnek a vállak fölött kell lennie. Nyújtsuk ki teljesen a lábainkat, a lábfej pipál. A feneket hozzuk beljebb, a lábakat vigyük hátrébb.

Könnyített változat: viparíta-karaní – tartsuk a törzset 45 fokban a talajhoz képest, a keresztcsontot támasszuk meg a tenyereinkkel. A lábakat tarthatjuk függőlegesen, vagy szintén 45 fokban előredöntve. Ha kellemetlen nyomást érzünk a nyakunkban, akkor hajtogassunk pokrócot a vállak alá, így a nyakra kevesebb nyomás nehezedik.

Menstruáció esetén nem ajánlott fordított pózokat végezni, ezért maradjunk hanyatt fekvésben, karok a törzs mellett, és csak a lábakat emeljük függőleges helyzetbe, a lábfej pipál. Ha nem érezzük elég intenzívnek a pózt, akkor megemelhetjük a fejünket és a tarkónkat is.

Haladó változat: niralamba-szarvángászana – a karokat nyújtsuk ki párhuzamosan a talajon a törzs két oldalán.

A gyakorlat hatásai:

Harmóniát teremt a szervezetben
Növeli a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy) vérellátottságát
Jótékony hatású a szív, tüdő és torok panaszaira
Megszünteti a fejfájást és az ingerültséget
Tisztítja az orrjáratokat
Kedvezően hat az emésztőszervekre
Csökkenti a húgyivarszervi panaszokat
Fiatalít és méregtelenít

Megjegyzés: Magas vérnyomásban vagy magas koponyaűri nyomásban szenvedők a gyakorlat következő változatát végezzék (viparíta-karaní).
A gyakorlat hatásai:

- Jobban kíméli a szívet, mint a szarvángászana
- Gyengéden vitalizálja és fiatalítja a belső szerveket és az egész testet
- A gyakorlat tökéletes végrehajtás esetén megállítja az öregedést

Nincsenek megjegyzések: