2015. október 13., kedd

A kumbhaka gyakorlásának megkezdése

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Összegezve, a következő megközelítést javaslom:

Eleinte kezdjük a naulí napi gyakorlásával. Idővel a naulí a külső (báhja) kumbhaka és a báhja uddíjána elsajátításához fog vezetni. Ha már mindkettő megy, kezdjük el alkalmazásukat a tadaga múdrában a gyertyapóz után, valamint a jóga-múdrában az ülőpózok végén. Az ideális pránájáma a külső kumbhaka számolásos gyakorlásának előkészítéséhez a bhásztriká, mivel a nagy mennyiségű oxigénfelvétel miatt még a külső kumbhakák időtartamát is meg tudjuk nyújtani vele.

Azt javaslom, hogy a kumbhaka számolásos gyakorlását a belső kumbhakákkal kezdjük. Ez lecsökkenti a kezdeti nehézségeket a kezdők számára, mert a teli tüdővel végzett légzésvisszatartás gondolata eleinte kevésbé idegen, mint a külső légzésvisszatartás üres tüdővel.

Ellenjavallatok

A kumbhaka gyakorlása általában nem javasolt terhesség alatt vagy azok számára, akik magas vérnyomásban, vagy szívbetegségben szenvednek. Azonban, ha ezek a problémák gyengék, akkor javíthatunk rajta a pránájáma segítségével, egy megfelelően képzett jógaterapeuta felügyelete alatt. Ugyanez érvényes a gyomorfekélyre is.

A kumbhaka gyakorlását sohasem szabad pszichedelikus drogok használatával kombinálni. Az idegrendszerünkben és az endokrin rendszerünkben vannak inhibitorok, melyek korlátozzák a légzés és a pulzus akaratlagos szabályozását. Sok évnyi komoly gyakorlás által a jógi megtanulja felfüggeszteni ezeket az inhibitorokat és olyan területekre is be tud hatolni, melyek nem elérhetők a képzetlenek számára. Azonban ugyanezeket az inhibitorokat pszichedelikus drogok alkalmazásával is fel lehet függeszteni, és bármi megtörténhet, ha a hatásuk alatt gyakoroljuk a pránájámát."

Nincsenek megjegyzések: