2015. október 23., péntek

Mitől öregszünk?

A jóga filozófiája szerint az fizikai test az érzékszervek kiszolgálása céljából létezik. A jóga szerint tíz érzékszervvel rendelkezünk: öt cselekvő és öt tudásszerző érzékszervvel. Az öt tudásszerző érzékszerv a látás, hallás, szaglás, ízlelés és a tapintás érzéke. Az öt cselekvő érzékszerv a munkavégzés (kezek), a járás (lábak), a beszéd (száj), a szaporodás (nemi szervek) és az ürítés (végbél) szervei. A jóga filozófia szerint minél több inger éri ezeket az érzékszerveket, és minél többet használjuk őket, annál hamarabb ki fognak merülni. Ezért a jógi az ingerek kizárására törekszik, és arra, hogy minél kevesebbet kelljen használnia az érzékszerveit.


Az ászana-gyakorlásban sem az extrém teljesítményre törekszik, hanem az egészsége fenntartása érdekében, túlzások nélkül gyakorolja. A pránájáma és a meditáció gyakorlása már ülő tevékenység, amihez minimális anyagcserére van szükség. Így a jógi lecsökkenti az evését, lelassítja az anyagcseréjét, a légzését, pulzusát, még a testhőmérsékletét is képes lecsökkenteni, és így „standby” üzemmódba kerül, ami a legkedvezőbb a meditációhoz. 

Egyes jóga-írások szerint a születésünk pillanatában meg van határozva, hogy hány levegőt vehetünk, mielőtt el kell hagynunk a testünket. Amikor a jógi a kumbhakát (légésvisszatartást) gyakorolja, és lassítja a légzését, akkor ezzel is az élethossza megnyújtását érheti el. Az érzékszervi ingerek és a légzés mellett természetesen fontos tényező a táplálék mennyisége és minősége is.

A táplálkozás és a hozzá kapcsolódó anyagcsere-folyamatok célja a testük fenntartása, az érzékszervek kiszolgálása lenne. Mostanában azonban az evés, és főként az egészségtelen ételek túlzott fogyasztása már önmagában is szórakoztató programnak számít. A káros szenvedélyekről nem beszélve, hiszen az alkohol, a drog, a dohányzás és a mértéktelen koffeinfogyasztás sem a hosszú életet hivatott elősegíteni. Persze vannak példák olyanokra, akik ennek ellenére hossző életet éltek meg, de nem biztos, hogy nekünk ilyen jó karmánk van. 

Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása véleményem szerint szintén öregíti a sejteket, és akik nagyon sokat esznek belőlük, azok általában a koruknál idősebbnek szoktak látszani. A bőrük megráncosodik, egyenetlen színű lesz, a különböző belső szervi krónikus betegségekről nem is beszélve. A modern tudomány méár képes megállapítani a különböző szervek biológiai életkorát, és valószínű, hogy növényi étrend mellett könnyebb konzerválni őket, mint az állati fehérjék túlzott fogyasztásával. 

A rossz minőségű ételek túlzott fogyasztása és a káros szenvedélyek mellett még két, illetve három fontos oka van annak, hogy öregszik a szervezetünk. Az egyik a stressz, illetve a képtelenség annak kezelésére, a másik a mozgáshiány, a harmadik pedig az alváshiány. 

Ha tehát szeretnéd meghosszabbítani az életedet, akkor az alábbi tanácsok közül igyekezz minél többet követni az életedben!

1. Csökkentsd a külső ingereket, az internet előtt töltött időt.
2. Lassítsd a légzésedet, gyakorold a pránájámát.
3. Rendszeresen végezz valamilyen meditációs technikát!
4. Egyél kevesebbet, és inkább a friss, tiszta növényi ételekre koncentrálj.
5. Kerüld a káros szenvedélyeket, a mérgező anyagok bevitelét. 
6. Mozogj és jógázz rendszeresen, de ne merítsd ki magadat!
7. Csökkentsd a stresszforrásokat, és tanuld meg kivezetni a feszültséget, túllépni az idegesítő dolgokon!
8. Minden nap aludj 8-9 órát!

Nincsenek megjegyzések: