2015. október 17., szombat

Majúrászana (pávapóz)

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

29. Majúrászana (pávapóz, tekintet az orrhegyen)

Belégzésre bontsuk az előző pózt, és helyezkedjünk négykézláb-pozícióba! Helyezzük el a tenyereket a hasunk alatt hátrafelé néző ujjakkal, úgy, hogy a külső tenyérélek egymás mellett vannak. Ne hagyjunk nagyobb távolságot a két tenyér között, mint 5-10 cm. Támasszuk a hasunkat és a bordaívet a könyökünkre, illetve a felkarokra. A könyökök a köldök két oldalán legyenek. Nőknek vigyázniuk kell arra is, hogy a karjukkal ne nyomják össze a mellüket. Érintsük a fejünket a talajra a kezeink előtt, lehetőleg minél messzebb a tenyerek tövétől, majd vigyük a testsúlyt a könyökökre!

A pávapóz felvételéhez ki kell egyenesíteni a lábakat és megtartani őket a levegőben. Ha ez még nem megy, akkor behajlított térdekkel vigyük a térdeket oldalra, és fokozatosan egyenesítsük a lábainkat, akár heteken keresztül haladva előre a pózban. Ahogy nyújtjuk a lábakat hátrafelé, a súlypont is hátrébb kerül, vagyis a fejünket még messzebb kell vinni előre. Ezt a könyökök előretolásával és az alkarok előredöntésével érhetjük el. A teljes pózban a törzs és a lábak teljesen egyenesek és vízszintesek, a vállakat és a lapockákat emeljük és hátrafelé zárjuk, a nyak pedig a gerinc egyenes folytatása.

Gyakori hiba az, hogy a póz megtörik csípőben vagy térdben, vagy pedig a lábak magasabba vannak a vízszintesnél. Ezeket fokozatosan ki kell küszöbölni, ahogy a törzs erősödik és a hasfalunk is elbírja a terhelést. A csuklónak is erősnek kell lennie, hogy stabilan tudjuk tartani magunkat. Ez a póz meglehetősen megerőltető, de nagyon jó a méregtelenítő hatása, ezért érdemes gyakorolni. A nehézségi foka miatt azonban itt elhagyhatjuk a légzésvisszatartást a póz végén.

A gyakorlat hatásai:

a könyököknek a hasra gyakorolt nyomása által méregteleníti a hasi szerveket;
stimulálja az emésztést, a májat és a veséket;
elősegíti a vér méregtelenítését;
harmonizálja a belső elválasztású mirigyek működését;
elősegíti a fizikai és mentális egyensúlyt;
fejleszti az izomkontrollt;
megszünteti a gyomorégést;
elősegíti a zsíros, nehezen emészthető ételek emésztését;
csökkenti a depressziót.


Ellenjavallatok: könyök-, váll- csuklósérülések, tehesség, menstruáció, hasi sérv, gyomorfekély vagy bélfekély, szívbetegségek, magas vérnyomás, agytumor, bélbetegségek, szem-, fül- vagy orrfertőzések esetén kerülni kell.

Nincsenek megjegyzések: