2015. október 19., hétfő

Miért szeretem a kettlebell-sportot?

Több, mint tíz éve foglalkozom a jógával, és ma is az életem egyik legfontosabb részének tartom, mind fizikai, mind belső hatásai miatt. Továbbra is azt gondolom, hogy mindenkinek szüksége lenne rá. Azonban a dolgok igazához az is hozzátartozik, hogy meglehetősen impulzív, szenvedélyes elmével rendelkezem, és ez az évek során, bár csillapodott valamelyest, de azért még mindig távol áll a szattvikus, meditációra alkalmas elmétől.

Éppen ezért a jógában is a kihívásokat, az extrém teljesítményt kerestem. Egy idő múlva persze rájöttem, hogy a jóga nem a versenyzésről és az ászanák ész nélküli hajszolásáról szól. Ugyanakkor megjelent az igényem arra is, hogy további fizikai megterhelésnek tegyem ki a testemet a jóga mellett. Így jött a Thaibox, a Street Workout és végül a Girja, vagyis a kettlebell.

Itt végre megtaláltam azt a kihívást, amit eddig kerestem, hiszen a girjasportban még a negyven év fölötti versenyzők is sikeresek lehetnek, és jó eredményeket érhetnek el. Ez egy erőállóképességi sport, és nagy élmény megtanulni tíz percet végigdolgozni a 2x24 kilóval, majd valamikor később a 2x32 kilóval. Amióta elkezdtem versenyezni (idén négy versenyen voltam eddig), azóta az edzésem is teljesen átalakult. Míg eddig nem igazán tudtam, hogy mit csinálok és miért, hiszen nem voltak világosak a céljaim, most az edzéscélok alá vannak rendelve a versenyfelkészülésnek, és így tervszerűen, célirányosan és mérhető módon tudok edzeni és fejlődni.


Természetesen nem ítélem el a rekreációs sportot űzőket, akik szeretnének egészségesek lenni, vagy jól kinézni, vagy esetleg bizonyos eredményeket is elérni. Azonban gyakran tapasztalom azt, hogy az edzéscélok egyik pillanatról a másikra megváltoznak, amikor jön valami nehézség, vagy amikor éppen nincs kedve edzeni az illetőnek. Nyilván mindenkinek el kell döntenie, hogy mi motiválja, de nem árt, ha tisztázzuk a céljainkat és a prioritásainkat. A versenysport pedig ehhez remek motivációval tud szolgálni. A kettlebell-sportra még azt sem mondhatjuk, hogy egészségtelen, mert nincs benne annyi pénz, hogy megérje például doppinggal turbózni az eredményeinket és roncsolni az egészségünket. Ugyanakkor az értelmes versenyző nagyon ügyel arra, hogy elkerülje és megelőzze a sérüléseket, mert akkor tud hosszú távon is versenyezni. Szóval az én prioritásaim világosak: a jógát a személyiségem fejlődése céljából gyakorlom, a kettlebell-sportot pedig azért, hogy jó versenyeredményeket érjek el. A következő versenyem október 31-én lesz.

Természetesen a kettlebell vagy a girja egy nagyon sokoldalúan használható eszköz, így aki csak erősödni, fogyni, izmosodni szeretne, vagy egy jó edzésre vágyik, az is számtalan gyakorlatot tud végezni vele, melyek tokától bokáig átmozgatják a testünket. Ha szeretnétek kipróbálni, hogy milyen az edzés, akkor gyertek a BSK Crossfightba hétfőn 8-ra vagy pénteken 6-ra Spartan Girja edzésre!

Nincsenek megjegyzések: