2015. október 1., csütörtök

Légzésarány a nádí suddhiban

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Vaszistha és Jágjavalkja egyaránt azt állítja, hogy ha napi 18 kört gyakorolunk (6 kört mindegyik szandhi idején, azaz reggel, délben és este), akkor három vagy négy hónap alatt megtudjuk tisztítania nádíkat (vagy ha nem, akkor három-négy év alatt - Vaszistha szamhitá 2.67, Jóga-jágjavalkja 5.17-20). Ez valamivel hihetőbbnek hangzik, bár nem teljesen egyértelmű. Jobban szeretem az egzakt utasításokat, de persze el tudom képzelni ezt a két bölcset, ahogy a tanítványaik körében ülnek 6-8000 évvel ezelőtt, és miután elsütötték ezt a viccet, hatalmas nevetésben törtek ki a tanítványaik értetlen arcát nézve. Az indiai tanárok szeretnek ilyen homályos kijelentéseket tenni: ez a tanítvány ugratásának része. Szerencsénkre megvannak a módszereink annak meghatározására, hogy elértük-e e folyamat célját, mégpedig az alábbiak szerint.

Ejtsük ki a Vam és Ram mantrát a megfelelő ciklusok közben, az óra vagy metronóm hangjára, és számoljuk a másodperceket a hüvelykujjunkkal a bal kezünk ujjain. Így nem kell az elménkben számolni és a mantra és vizualizáció céljára használhatjuk az elménket. Gyakoroljunk legalább napi 10-15 percet, ha azt akarjuk, hogy működjön a módszer, de 20, 25 vagy 30 perccel még jobban fogunk haladni. A 15:15 aránnyal kezdve, fokozatosan építsük fel, amíg el nem érjük a 30:30 arányt, és így minden légzésciklus egy perc hosszú lesz. Próbáljuk elkerülni az arány változtatását egy gyakorlás közben. Ha eldöntjük, hogy 24:24-et fogunk gyakorolni, akkor próbáljunk ahhoz ragaszkodni és ne rövidítsük vagy hosszabbítsuk a ciklust egy gyakorláson belül. Ez természetesen azt feltételezi, hogy helyesen választottuk meg az arányt és képesek vagyunk kitartani mellette. Ha többször is olyan arányt választunk, ami túl nehéz, akkor ez azt jelenti, hogy kevésbé ambiciózusan kell hozzáállni a gyakorláshoz. Az egyetlen fő kivétel, amikor nem kell ragaszkodni az előre meghatározott arányhoz, a nyár közeledte. Ha napközben emelkedik a hőmérséklet, akkor le kell csökkenteni a légzéshosszat, máskülönben a testünk túlzottan felhevülhet.

Ha elértük a 30:30 arányt, akkor ismét váltsunk át az 1:2 arányú légzésre, ahogyan azt az előző fejezetben leírtuk, és onnan kezdve adjunk hozzá a légzéshosszhoz, amíg el nem értük a 20:40 arányt. Nagyon fontos, hogy mindig kényelmesen tudjunk lélegezni, és ne erőlködjünk. A pránájámával nem szabad játszani. Ez egy erőteljes eszköz, amit tisztelni kell. Lehet, hogy megússzuk a túlzottan erőszakos ászana-gyakorlást, de a pránájámánál ez nem fog menni. A sásztrák azt mondják, hogy ha helyesen gyakoroljuk a pránájámát, akkor minden betegségtől megszabadít. Ha viszont helytelenül gyakorolunk, akkor betegséget idézünk elő vele. Másfelől viszont a sásztrák azt is állítják, hogy ha nem gyakoroljuk a pránájámát, akkor betegek lehetünk. Szóval gyakorolni kell, de technikailag precízen."

Nincsenek megjegyzések: