2015. december 2., szerda

A 95 éves jógi, akit 50-nek se néznél

Kazim Gürbüz török jógaoktatót szeptemberben kapta fel az online média. 1920-ban született, és bár már 95 éves, inkább 50-nek néz ki, mint közel száznak. Fiatalosságát a rendszeres jóga-gyakorlásnak, az úszásnak és a növényi étrendnek köszönheti. A húst károsnak tartja, szerinte az okozza a legtöbb kárt a szervezetben. Helyette olívabogyót, hüvelyeseket, piros paprikát, leveseket és gyógynövényteát iszik. A növényekből származó proteint sokkal hasznosabbnak tartja, mint az állati eredetűt. Ezen kívül saját maga készít gesztenyemézet, amiből szintén minden nap fogyaszt fél üveggel.

Kazim szerint mindenkiben megvan a potenciál, hogy akár 130 éves koráig éljen, ha helyesen teszi. Azt mondja, hogy az élet valójában 65 éves korban kezdődik. Ez azonban nem csak a helyes életmódon múlik, hanem azon is, hogy az elménket rátegyük. Az elme akkora erővel rendelkezik, hogy képes regenerálni a szöveteinket is és így lelassíthatjuk az öregedést.

Gürbüz minden napját napüdvözletekkel kezdi, utána pedig úszni megy, ami sok energiát ad neki. Hosszú ideig képes kitartani egy-egy nehéz jógapózt, és a légzését is 2-5 percig tudja visszatartani. Elmondása szerint napi 3-5 orgazmusra is képes. "Olyan vagyok, mint 25-30 éves koromban" - mondja.

A 95 éves jógi szerint a legtöbben "nyitott börtönben" élünk. Minden nap felkelünk, elmegyünk ugyanabba az ablaktalan irodaházba, és a napunk java részét egy számítógép előtt töltjük. A légkondicionált levegőt szívjuk a friss helyett, és nagyon keveset mozgunk. Ő viszont minden nap a friss levegőn és a napon van, és annyit mozog, amennyit csak bír. Úszik és hosszú sétákat tesz nyáron, télen pedig síel. 

41 éves korában súlyos autóbaleset érte, melyben eltörött a gerince. A derekától lefelé lebénult, és az orvosok azt mondták, hogy többé nem fog tudni járni. A legtöbb ember ilyenkor kétségbeesett, Gürbüz azonban kísérletezni kezdett önmagán, és megkérte a barátait, hogy sétáljanak a hátán, amitől a helyére kerültek a csigolyái. 

"Akkoriban sok pénzem volt, és a nők rajongtak értem. Annyira elragadott a siker, hogy Isten megbüntetett. 63 különböző kísérletet végzetem el magamon, és újjászülettem. Kilenc hónappal később tettem meg az első lépéseimet." Bár ez csodának hangzik, Gürbüz szerint ebben nincs semmi rendkívüli. "Ha az ember helyesen használja a mentális erejét, akkor képes regenerálni az izmait és az idegrendszerét."

Ha te is szeretnél 130 évet megélni egészségben, akkor valószínűleg érdemes megfogadnod Kazim Gürbüz tanácsait. Jógázz és mozogj sokat, étkezz egészségesen, és tölts minél több időt a szabad levegőn! Ne stresszelj, és használd az elméd erejét pozitív célok megvalósítására!


Nincsenek megjegyzések: