2015. december 25., péntek

Amihez nem kell tehetség

Az év vége közeledtével sokan összegzik a 2015-ös évüket, és terveket készítenek vagy fogadalmakat tesznek 2016-ra. Ezek jó dolgok, főleg, ha az erőt is összeszedjük valahonnan, hogy megvalósítsuk a terveinket, az álmainkat. De talán az elért vagy elérendő eredményeknél is fontosabb az, hogy a személyes fejlődésünkben előre tudtunk-e lépni. Talán bizonyos aspektusokban igen, másokban nem annyira sikerült a dolog. 

Az önfejlesztés egy olyan projekt, aminek nincs eleje és vége sincsen, talán majd csak akkor, ha végleg kilépünk a szamszárából. Addig is egy kis lista azokról a dolgokról, amiken mindenki dolgozhat, mert nem kell hozzá különös tehetség, csak odafigyelés és törekvés.

1. Időben ott lenni
2. Munkaetika szerint dolgozni
3. Erőfeszítést tenni
4. Fejleszteni a testbeszédünket
5. Energiát fektetni a fontos dolgokba
6. Helyes hozzáállás
7. Élni a szenvedélyünknek
8. Hallgatni a bölcsebbekre
9. Túlteljesíteni
10. Mindig készen állni

Ezt lefordíthatjuk az edzésben tett erőfeszítéseinkre, vagy a jógában, a személyiségünk fejlesztésében megteendő útra, vagy bármilyen olyan életcélra, amit fontosnak tartunk 2016-ban. Mert magától nem fog megtörténni semmi, és ha csak várunk rá, akkor az élet elmegy mellettünk, a lehetőségeket pedig kihasználják azok, akik hittek abban, hogy meg tudják csinálni. Az élet nem arról szól, hogy versenyeznünk kell valaki mással, és még kevésbé arról, hogy másokhoz hasonlítgassuk magunkat. Viszont kellenek életcélok, amikért képesek vagyunk az életünket áldozni. Valamiért élni kell, valamiért lobogni kell. Mert ha nem élünk valamiért, akkor a semmiért fogunk meghalni, vagyis mondhatjuk azt, hogy hiábavalóan pazaroltuk el az életünket. 

Számtalan életforma van,a melyikben el lehet vegetálni anélkül, hogy különösebb kihívásokat keresnénk vagy küzdenénk valamiért, de az emberi születés nem erről szól. Ha lángolsz valamiért, akkor képes vagy utat mutatni másoknak, fényt gyújtani a sötétben és reményt adni azoknak, akik nem hisznek önmagukban és mindig másoktól várják a megoldást a problémáikra. 2016-ban ne a kifogásokat keressük, és ne halogassunk! Döntsük el, hogy mi az, ami fontos, és abba fektessük az energiánkat. Ami pedig fölösleges, azt engedjük el, és ne kapaszkodjunk bele! Éljük az életet úgy, hogy egy valódi, megismételhetetlen csoda legyen, és ne túlélni próbáljuk a szürke hétköznapokat! 

Mindenkinek tartalmas és felismerésekben gazdag 2016-ot kívánok! 


Nincsenek megjegyzések: