2015. december 31., csütörtök

A bhásztriká fejlesztése

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Mivel itt a gyors fújtató légzésről lassú légzésre váltunk, most a háromrészes kétszeres felfelé hullámot fogjuk használni, amit már ismerünk a nádí sódhanából. A mellkasi fújtató légzéssel együtt ez a két légzőciklus alkot egy kör bhásztrikát belső kumbhakával. Eleinte ugyanazt a számolást használjuk, amit a nádí sódhanában jelenleg alkalmazunk. Azt fogjuk találni, hogy ezt a számolást nagyon könnyű alkalmazni a mellkasi fújtató légzés után, és hogy általában nem szükséges újrakezdeni a szamavritti aránnyal. Itt megismétlem, hogy jártasságot kell szereznünk a kapálabhátíban és a nádí sódhanában, mielőtt elkezdünk ezzel az erőteljes légzőtechnikával, a bhásztrikával dolgozni.

A légzéshossz növelése

Hamar észre fogjuk venni, hogy a nagy mennyiségű oxigén megjelenése miatt kényelmesen tudjuk növelni a légzésciklus hosszát. Azonban ezt tegyük felelősségteljesen! Mondjuk, hogy elvégeztünk három perc fújtató légzést, és úgy találjuk, hogy a 11:44:22 hosszúságú nádí sódhana mellett még nagyon sok oxigénünk marad. Ekkor emelhetjük a számolást 12:48:24-re, de maradjunk ennél a számolásnál, amíg teljesen meg nem szoktuk, mielőtt még tovább növeljük. A bhásztriká komoly erőket ad, de felelősségteljesen használjuk őket!

Miután több napig szoktuk ezt a gyakorlatot, a jobb orrlyukkal befejezve a kilégzést, hozzátehetünk még egy kör bhásztrikát, vagyis ismét végezzük el a fújtató légzést, majd a két kumbhakát, az egyiket a jobb orrlyukkal, a másikat a ballal kezdve. Ha végrehajtjuk a második kört is a bhásztrikából, akkor egy körben korlátozzuk két percre a fújtató légzést, ami összesen 4 percet tesz ki. Miután megállapodtunk a gyakorlásnak ebben a szintjében, lassan meghosszabbíthatjuk az egyes köröket 2.5 vagy 3 percre, ami összesen 6 perc fújtató légzést jelent. Ez egyelőre elég, mivel utána még kell gyakorolnunk 5 perc kapálabhátít és 10 kör nádí sódhanát, aminek még mindig a pránájáma gyakorlós fő részét kell képeznie. Ne feledjük, hogy ha még több kör bhásztrikát szeretnénk hozzáadni, feltéve, hogy a kumbhakák egészen hosszúvá válhatnak, akkor hamar egy óra hosszúvá válhat a pránájáma-gyakorlásunk. Ez a korai szakaszban még túl sok. Ezért azt javaslom, hogy a korai szakaszban korlátozzuk magunkat legfeljebb két kör bhásztrikára.

A légzésütem felgyorsítása

A következő lépés most az lesz, hogy növeljük a légzésütemet a fújtató légzés közben. Eddig 6 másodperc hosszú légzésciklussal dolgoztunk, vagyis 3 másodperces belégzéssel és 3 másodperces kilégzéssel. Ez percenként 20 metronóm-kattintásnak felel meg. Most állítsuk a metronómot 21 kattintásra. Így a légzésciklus 6-ról 5.7 másodpercre csökken. Ez azt jelenti, hogy percenként 10 légzésciklus helyett 10.5 fog beleférni. Ez csak egy kis növekedés, de ha ebben az ütemben folytatjuk, akkor a gyorsítások fokozatosan hihetetlen minőségű gyakorlást fognak eredményezni, máskülönben egyik vagy másik ok miatt valószínűleg abba fogjuk hagyni a gyakorlást. Az a fontos, hogy a légzéstérfogatot ne áldozzuk fel a sebesség miatt; máskülönben nincs értelme a légzésütem fokozásának. Tartsuk fenn a légzéstérfogatot és lassan növeljük a sebességet."

Nincsenek megjegyzések: