2015. december 1., kedd

A bhásztriká ás a kapálabhátí

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Mi a különbség a bhásztriká és a kapálabhátí között?
A kérdéssel kapcsolatos zavar akkor válik nyilvánvalóvá, amikor még ugyanannak a mesternek a tanítványai is eltérő véleménnyel vannak a technikával kapcsolatban. Például T. Krishnamacharya tanítványai közül egyesek a hasi légzés-táborhoz tartoznak, míg mások mellkasi technikaként tanítják a bhásztrikát. E probléma megoldásának érdekében megvizsgáltam a sásztrák állításait mindkét módszerrel kapcsolatban és összehasonlítottam őket az eredményekkel, amiket elértem a hasi, illetve a mellkasi fújtató légzéssel. A Jóga Kundaliní Upanisad kijelenti, hogy a bhásztriká átszúrja a három granthit (1.39), valamint csökkenti a kaphát és a pittát (1.37-38). A Hatha Tatva Kaumudí elmagyarázza, hogy a bhásztriká mindhárom dósát csökkenti, amit Srínivászajógí Hatha Ratnávalíja is alátámaszt (2.25). A Hatha-jóga Mandzsarí lelkesen kijelenti, hogy a bhásztriká megszünteti a dósák túlsúlyát, felébreszti a Kundalinít és a hat csakrát, valamint átszúrja a három granthit (3.14-17). A kapálabhátí viszont ettől teljesen eltérő hatásokkal bír. A Hatha-jóga Pradípiká kijelenti, hogy a kapálabhátí csökkenti a kaphát, viszont a másik két dósát (a pittát és a vátát) nem (2.35-36). A legtöbb szaktekintély egyetért azzal, hogy a kapálabhátít nem szabad növelni, vagy pedig csökkenteni kell a forró évszak alatt.

Ezt a tapasztalat is alátámasztja: ha a nyári melegben elvégzünk 10-15 perc kapálabhátít, hamar észre fogjuk venni, ahogy az emelkedő pitta alvászavarokat okoz vagy más káros hatásokat fejt ki. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kapálabhátí nem más, mint a naulí első szintje (vagyis az agniszára) a hozzáadott kumbhaka nélkül. Az agniszára azt jelenti: „a tűz legyezése”. A hasfal hullámoztatásával legyezzük az emésztési tüzet. Szó szerint vizualizálhatjuk a hasfalat, amint legyezőként funkcionál, ami mozgás közben felébreszti az emésztés tüzét. A hasfal mozgása a kapálabhátí alatt nagyon hasonlít a naulí 1. szintjéhez (az agniszára krijához). Mindkét módszerben a mozgás erősíti az agnit/pittát és ugyanakkor csökkenti a kaphát. Ezért a bhásztriká nem lehet hasi fújtató légzésen alapuló technika.

A kapálabhátí egy hasi fújtató légzés, vagy, ahogy S.S. Goswami nevezte, „hasi gyors-rövid légzés”, ami növeli a pittát és csökkenti a kaphát. Ezért egyértelmű, hogy egy olyan fújtató technika, ami minden dósát csökkent, és nem csak a kaphát, nem lehet hasi, hanem az egész törzs részt vesz benne. A bhásztrikának ezért magában kell foglalnia a mellkasi fújtató légzést, de nem korlátozódik arra. Akár „teljes törzses fújtató légzésnek” is nevezhetnénk. Mivel a bhásztriká egy felgyorsított teljes jóga-légzésciklus, magas légzési terjedelemmel, mindegyik lélegzetvétel a hasból indul és ott is végződik. Magas sebességnél (akár percenként 120 ismétlés) úgy tűnik, mintha csak a mellkas mozogna. Ebből az okból a mellkasi fújtató légzés kifejezést elfogadhatjuk a kapálabhátítól való megkülönböztetés céljából, ami kizárólagosan hasi fújtató légzés. Reálisan nézve, a bhásztriká közben a sebesség függvényében a fújtatás 75-95%-a a mellkasban zajlik."

Nincsenek megjegyzések: