2015. december 5., szombat

A Koundinjászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Koundinjászana (Koundinja bölcs póza)

Koundinja egy indiai bölcs, egyes források szerint Vaszistha leszármazottja, és a védikus tudás mestere volt. A feleségét Ásrajának hívták. Koundinja már fiatalon híressé válr a Védákban szerzett jártassága és Ganésa isten iránti odaadása miatt. Egy történet szerint Koundinját Párvatí teremtette, azzal a céllal, hogy bort készítsen az istenek és az emberek számára a datolyapálma nedvéből. A történet szerint az istenek annyira szerették a bort, amit készített, hogy Koundinját elnevezték Goudának („az emberiség fejének”)

Egy másik történet szerint azonban Koundinja Buddha tanítványa volt. Koundinja és tanítványai voltak azok, akik megkapták Sziddhárta első dharma-beszédét és elindultak hirdetni azt a világban. Így Koundinja lett az első bhikkhu (kolduló szerzetes) és arahant (aki legyőzte a kísértéseket). Egy alkalommal Koundinja Szumédha és felesége otthonába látogatott. Koundinja annyira elégedett volt szolgálatkészségükkel, mellyel szegénységük ellenére körülvették, hogy megkérdezte, van-e valmiyen kívánságuk.

Azt mondták, hogy szeretnének megszabadulni a nélkülözéstől, és Koundinja azt mondta, hogy hajtsák végre a Paramá Ekadasi Vrata fogadalmat. Miután hittel és odaadással végrehajtották ezt a szertartást, minden vágyuk teljesült.

Egy nap Koundinja a durva fű jelentőségét magyarázta a feleségének, Ásrajának, ő azonban nem hitt neki. Akkor Koundinja azt mondta Ásrajának, hogy menjen el Indra istenhez egy Durva fűszállal, és kérje el tőle annak súlyát aranyban. Ásraja úgy is tett, ahogy Koundinja mondta, és elment Indrához a fűszállal a kezében. Amikor megkérte, hogy Indra adja neki a Durva fűszál súlyát aranyban, Indra nevetésben tört ki, és azt mondta, hogy az nem lesz túl sok, de ő erősködött, hogy azt kéri. Így hát Indra elküldte Ásraját Kuvéra istenhez, aki a mérleg egyik serpenyőjébe helyezte a Durva füvet, a másikba pedig egy kis darab aranyat. A Durva azonban nehezebb volt.

Kuvéra folyamatosan tette az aranydarabokat a mérleg serpenyőjébe, de a Durva még mindig nehezebb volt. Végül Kuvéra maga és a felesége és a serpenyőbe ültek, de a Durva még így is nehezebb volt. Ekkor mindannyian visszatértek Koundinjához és azt mondták, hogy megértették annak a jelentőségét, ha valaki egy szál Durva füvet ajánl Ganésának odaadással.

Koundinját az „Óm Goudaszja Sívája Szváhá” mantrával tisztelik. Koundinja élete vége felé visszavonult, hogy békében gyakorolhassa vallásos gyakorlatát, és lemondott mindenről. A hegyet, amin lakott, Kutádrinak vagy Koundinja ksétrának nevezték. Sokan úgy tartják, hogy ez ugyanaz a hegy volt, ahol az Úr Ráma imádatot végzett, miután megölte Rávanát.

Nincsenek megjegyzések: