2015. december 23., szerda

Bűntudat-edzés

A lelkes edzőterembe járók mér hétfőn elkezdték a karácsonyi kalóriák égetését, de Karácsony előtt még szerdán vagy csütörtökön is edzettek. Természetesen a két-három nap semmittevés és kajálás nem nagy vétek, fölösleges bűntudatot érezni emiatt. Voltak olyanok is, akik az ünnepeket végigjógázták, vagy a két ünnep között térnek vissza a jógamatracra. Természetesen a felszedett-egy-két kiló valamennyire megnehezíti a vinyászákat, ez a jógában kifejezetten érezhető. De szerencsére azokkal nincs baj, akik rendszeresen jógáznak vagy edzenek, mert a karácsonyi vagy akár szilveszteri kilengéseket egy-két héten belül korrigálni fogják. 

A probléma inkább akkor van, ha valaki egész évben nem figyel oda az étkezésére és henyél. A modern ember életformája általában nem követeli meg, hogy komoly fizikai erőfeszítést tegyen meg a megélhetése érdekében, így ha valóban egészségesen akarunk élni, akkor az életmódunkat bizony ki kell egészíteni napi másfél-két óra mozgással. Ugyanakkor a modern ember táplálkozása és eléggé messze elrugaszkodott a természetes étrendtől. Ennek betartására szintén nap mint nap oda kell figyelnünk, hiszen a feldolgozott, agyonfinomított és adalékanyagokkal teletömött, valamint a függőséget okozó élelmiszerek sokkal inkább etetik magukat, mint a természetes kaják, a zöldség, gyümölcs, magvak és hüvelyesek. 

Aki összerakja ezt a két dolgot, vagyis tudatosan étkezik, és még edz is mellette, annak nem kell bűntudatot éreznie az év egyik napján sem. Én tisztességgel megcsináltam az edzéseimet és a jógát a mólt héten is, és ezen a héten is, így nyugodtan tolhattam magamba a beiglit (ami egyébként gluténmentes vegán paleo beigli volt), és még híztam is tőle valamennyit, bár én ennek örültem. 69.5 kilóval mérlegeltem karácsony reggelén, ma pedig 70.8 kiló voltam. 73 kilós súlycsoportban verenyzek kettlebellben, úgyhogy majd csak akkor kell aggódnom, ha ahhoz közelítek. Persze tisztességes vegán kajával és rendszeres edzéssel a súlygyarapodásban izom is van, ráadásul nem is olyan gyorsan jön fel, mivel erőállóképességi edzést végzünk, nem pedig nagy súlyokat mozgatunk alacsony ismétlésszámmal. 

Az is tény, hogy akinek egyébként sem sok az izma, és elkezd fogyókúrázni, főleg, ha mindezt hirtelen kalóriamegvonással kezdi, az még a meglévő izmából is fogyni fog, nem csak a zsírrétegből. Az erőállóképességi edzés, például a kettlebell azért nagyon jó, mert fejleszti a szervezet zsírégető képességét, és ugyanakkor fenntartja, vagy fejleszti az izomtömeget is. Tehát mindenkinek ajánlott, hogy ne koplalással akarja leküzdeni a rárakódott kilókat, hanem rendszere erősítő és némi kardió edzéssel, valamint az étkezésében váltson át az értelmes kajákra, amelyekben valóban vannak tápanyagok, és nem csak üres kalória meg szénhidrát. 

Ha viszont eddig nem csináltál semmit az egészséged érdekében, akkor elkezdheted akár most, akár jövő héten, ha a januári fogadalomtévőkhöz akarsz csatlakozni. Csak egyet ne felejtsd el, a divatból történő hirtelen belelkesedés nem lesz elég. Amit évek alatt elmulasztottál, annak a helyreállításához is évek fognak kelleni. És nem lesz mindig könnyű. A függőséget okozó élvezeti kaják még évekig fognak kísérteni, mire eljutsz abba az állapotba, hogy tényleg csak a tiszta és hasznos ételekre fogsz vágyni és nem akarsz állandóan "bűnözni", amikor nem látja senki, vagy amikor úgy érzed, hogy már megengedheted magadnak. Az edzés sem fog mindig sikerélményt okozni. Van, amikor nagyon nehéz, lesz, van, amikor frusztráló, lesz, amikor nem haladsz előre semmit, vagy századszor kell újrakezdened ugyanonnan vagy pedig az elejéről. csak egy dolog fogja biztosítani a sikert, ha sohasem adod fel. 

Csak akkor fogod elérni a sikert, ha nem törődsz azzal, amikor a barátaid "bíztatnak", hogy úgyse fog sikerülni, csak azért, mert ők is gyengék, és zavarja a lelkiismeretüket az, hogy te nem a kocsmában töltöd a szabadidődet, hanem az edzőteremben. Csak akkor lehetsz biztos a sikerben, ha nem engedsz a csábításnak, amikor "alkalom" van az evésre-ivásra, és mindenki a válladat veregeti, hogy "lazíts már egy kicsit". Jó, nem kell túlstresszelni a dolgot, és nem kell egészségmániássá válni, de fontos az, hogy azoktól kapj motivációt, akik komolyan gondolják, és nem csak divatból edzenek, jógáznak. Az egészség drága kincs és sokat kell dolgozni érte, ha meg akarjuk tartani.   

Nincsenek megjegyzések: