2015. december 22., kedd

A bhásztriká gyakorlása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Bhásztriká kumbhaka és váltott orrlyukak nélkül

A haladó bhásztriká egy teljes jóga-légzésciklusból áll, megnövekedett térfogattal és sebességgel. Ahhoz azonban, hogy elérjük a megnövekedett térfogatot, eleinte nem fogjuk növelni a sebességet. Vegyünk néhány levegőt, hogy megállapodjunk a teljes jóga-légzésciklusban. Lélegezzük ki az összes lehetséges levegőt a törzs összes részéből. Belégzésnél töltsük meg a törzs összes elérhető területét és igyekezzünk a maximális mennyiségű levegőt beszívni (túlerőltetés nélkül). Különösen a tüdő felső lebenyeinek kihasználására ügyeljünk.

A következő lépésben aduk hozzá a bhásztriká természetesen légzéshullámát, ami a kétrészes fel-le hullám. Minden gyors légzéstechnikát kétlépéses hullámal kell végrehajtani, mert amikor gyorsan lélegzünk, nem vagyunk képesek különválasztani a törzs három szintjét. Nagyon lassan fogjuk elkezdeni a bhásztrikát, ezért úgy fog tűnni, hogy a háromlépéses hullámot is tudnánk használni. Amikor azonban magasabb légzésütemet használunk, egyértelművé válik, hogy ez lehetetlen. A kapálabhátítól eltérően, a mellkast fogjuk használni a fújtató légzéshez. Ez azt jelenti, hogy belégzés közben aktívan kitágítjuk a mellkast, kilégzéshez pedig aktívan összepréseljük. Éppen ezért, a kétszeres felfelé hullámmal ellentétben, amit a kapálabhátínál használtunk, itt fel-le hullámot fogunk használni, ami által a mellkas a belégzés és kilégzés aktív részese lehet. Ha már elértük a magasabb légzésütemet, úgy fog tűnni, mintha csak a mellkast használnánk és a hasunk egy helyben maradna.

A kétlépéses fel-le hullámot használva, töltsük meg a törzset a szeméremcsonttól a kulcscsontokig, utána pedig ürítsük ki a tüdőt a legfelsőbb résztől kezdve. Annak érdekében, hogy megtanuljuk ezt a mozdulatot feszültség nélkül végezni, le kell lassítani azt. A legtöbb gyakorló nagyon gyors ütemben kezdi a bhásztrikát és ezért soha nem tanulja meg rendesen. Ha az átlagember percenként 16-szor vesz levegőt, Minden légzésciklus átlagosan 3.75 másodperc hosszú.

Én azt javaslom, hogy ez alatt kezdjük a bhásztrikát, vagyis 6 másodperces légzésciklussal (3 másodperc belégzés és 3 másodperc kilégzés), így percenként csupán 10 légzést fogunk végezni. Ha ehhez hozzátesszük azt a tényt, hogy közel maximális légzéstérfogatunkat fogjuk használni, 90 másodperc, azaz 15 légzés után mér egyértelműen érezni fogjuk a hatását."

Nincsenek megjegyzések: