2015. december 24., csütörtök

A bhásztriká korai stádiuma

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Kezdetben már a 15 légzés is szédülést okozhat ekkora légzéstérfogatnál, ami azt jelzi, hogy a prána behatol a fejünkbe. Ezt kétféle módon lehet megelőzni. Az egyik az, ha nem lélegzünk be egészen fel a kulcscsontokig. Ehelyett elég, ha csak a harmadik vagy negyedik bordáig lélegzünk. Ezt addig gyakoroljuk, amíg a szédülés alább nem hagy. A másik módszer az, ha kissé összehúzzuk a torkunkat, mint ahogy az uddzsájíban tennének, de kisebb mértékben. Ezzel a módszerrel, amit Swami Sivananda javasol, korlátozni tudjuk a belélegzett levegő térfogatás és így meg tudjuk előzni a szédülést. Hátránya azonban az, hogy terhelést ró a hörgőcskékre. Ezt a módszert hasznosnak találtam a bhásztrikához a kezdeti stádiumban, de fontos, hogy csak nagyon finoman húzzuk össze a torkunkat, és a légzés alig legyen hallható. Annak érdekében pedig, hogy ne terheljük a hörgőcskéket, igyekezzünk kiiktatni ezt a módszert, amikor a szervezetünk alkalmazkodott a megnövekedett oxigén-mennyiséghez, és a csökkent széndioxid-mennyiséghez a vérben.

Ha mindegyik légzésciklus hat másodperc hosszú, akkor minden egyes belégzés és kilégzés is három másodperc hosszú lesz. Míg normál körülmények között nem lenne annyira nehéz pontosan hat másodperc hosszúságúra kalibrálni a légzésciklust, teljesen más dolognak fogjuk találni, amikor a nagy oxigénmennyiség ránk tör. Azt találtam, hogy a metronóm használatával sokkal könnyebb gyakorolni a bhásztrikát, és arra is képessé tesz, hogy minden nap megismételjük ugyanazt a gyakorlatot hasonló körülményekkel, túl sok ingadozás nélkül. Ha percenként 20 ütésre állítjuk be a metronómot, akkor minden egyes három másodperces be- és kilégzést jelezni fog. Ezt jó kiindulópontnak találtam, ami lehetővé teszi, hogy egyenletesen oszlassuk szét a légzéstérfogatot a három másodperc alatt.

Egyes gyakorlók számra elegendő lesz 10 nagy térfogatú légzésciklus végrehajtása ezen a módon, hogy elérjék a képességük határát. Ha ez ránk is igaz, akkor maradjunk ezen a szinten, de végezzük a gyakorlatot minden nap. Más gyakorlók számára a 15 légzésciklus is kényelmes lesz. Az első pár napban ne lépjük túl a kétperces időtartamot! Eleinte a bordaközi izmaink megfájdulhatnak az izomláztól, ezért fokozatosan kell felkészíteni őket erre az intenzív gyakorlatra. A második héten felmehetünk 2 és fél percre a gyakorlásban, a harmadik héten 3 percre, de lassabban is haladhatunk, ha azt szeretnénk. Ebben a korai stádiumban 3 percben szabjuk meg a korlátot a bhásztriká folyamatos gyakorlásához.

Nincsenek megjegyzések: