2015. december 17., csütörtök

A pránájáma technikák sorrendje

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A pránájáma-technikák sorrendje

A kapálabhátít és a nádí sódhanát a bhásztriká előtt kell elsajátítani. Amikor viszont elkezdjük a bhásztriká gyakorlását, akkor a legjobb a kapálabhátí és a nádí sódhana előtt gyakorolni. A sikeres nádí sódhana gyakorlás után a légzés üteme és a pulzus olyan mértékben lelassul, hogy a bhásztriká beillesztése nem tűnik ésszerűnek. A következő sorrend a leghasznosabb:

  1. Ászana-gyakorlás váll-állással és fejenállással
  2. Bhásztriká a megfelelő kumbhakákkal
  3. Kapálabhátí
  4. Nádí sódhana
  5. Meditáció
  6. Relaxáció

Technika

A sásztrákban különböző technikák leírását találjuk meg a bhásztriká címszó alatt. Megtalálhatjuk a mellkasi légzést önmagában, vagy belső és külső kumbhakával kombinálva. Emellett egyes szüvegek két orrlyukas légzésként írják le, míg más szövegek szerint váltott orrlyukas.

Mindegyik módszer nagyon erőteljes, és a haladó jógi mindegyik használatát kedvezőnek fogja találni. Az alapvető technika azonban, amit először el kell sajátítani bhásztriká gyanánt, a mellkasi fújtató légzés mindkét orrlyukon keresztül, kumbhaka nélkül. A mellkasi fújtató légzés mechanizmusa fekszik az összes bhásztriká változat alapjában, és ezt el kell sajátítanunk, mielőtt a nehézséget bármilyen plusz tényezővel fokoznánk.

A bhásztriká végzéséhez a megfelelő meditációs/pránájáma pózba kell helyezkednünk, a térdek érintsék a talajt és a tenyerünk, valamint a talpunk nézzen fölfelé. A gerincünk, a nyakunk és a fejünk legyen egy egyenes vonalon. Sok tanár azon az állásponton van, hogy a bhásztrikát padmászanában kell végezni, ami az egyetlen póz, mely a lábak keresztezése által a megfelelő stabilitást eredményezi. Ez bizonyára fontos lesz, ha meg akarjuk közelíteni a percenkénti 120 légzéses maximumot. A bhásztriká közben tartsuk az egész testünket teljesen mozdulatlanul. Ne emeljük fel a vállunkat belégzésnél, és a fejünk is maradjon egyenes. Ne ringassuk előre-hátra vagy jobbra-balra a törzsünket."

Nincsenek megjegyzések: