2015. december 15., kedd

A bhásztriká kedvező hatásai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Előfeltételek

A bhásztriká a legatletikusabb pránájáma. A bhásztriká gyakorlásához jártasnak kell lenni a kapálabhátiban és a nádí sódhanában. Emellett jártasnak kell lenni egy magas szintű meditációs pózban, ideális esetben a padmászanában. Minél jobb az általános ászana-gyakorlásunk, annál messzebb tudunk jutni a bhásztrikában. Az is hasznos, ha jártasak vagyunk a hosszú időtartamig végzett fordított pózokban.

Ha a gyakorlásunkat három percre korlátozzuk, vagy a leírtak szerint egy jógaterapeuta irányítása alatt gyakorlunk, akkor ezek az előfeltételeket részlegesen elhagyhatóak.

Ellenjavallatok

A bhásztriká nem javasolt a terhesség és a menstruáció közben, valamint magas vérnyomás, epilepszia, stroke, szívbetegség és mélyvénás trombózis esetén. A bhásztriká gyengédebb formája előnyösen hathat olyan betegségeknél, mint a magas vérnyomás, szívbetegség vagy az érelmeszesedés, feltéve ha nincsenek túlzottal előrehaladott állapotban és elég lassan vezetjük be a bhásztrikát. Az ilyen esetekben egy tapasztalt jógaterapeutának kell felügyelnie a gyakorlásunkat.

Ne gyakoroljuk a bhásztrikát olyankor, ha az orrlyukaink el vannak dugulva vagy majdnem el vannak dugulva. A gyengéd hörgőcskékre terhelődő nyomás tüdőtáguláshoz vezethet.

A bhásztriká jótékony hatásai

Erőteljes vibrációja miatt a bhásztrikát használhatjuk az eldugult erek tisztítására. Ebben az esetben is egyértelműen egy jógaterapeutához kell fordulni, és lassan kell bevezetni a gyakorlatot. A bhásztriká növeli az agy oxigén-telítettségét és az agyhullámokat is felgyorsítja, mivel azok a légzéssel vannak összhangban. A bhásztriká az egész testben felgyorsítja a vérkeringést. A bhásztriká kiterjesztett gyakorlása a test összes sejtjét vibrálóvá teszi, oxigénnel és pránával tölti fel őket. A nagy Swami Kuvalayananda a legjobb gyakorlatnak nevezte a bhásztrikát, amit a test számára kitaláltak. A bhásztriká lúgossá is teszi a testünket, fejleszti a hidegtűrő képességet, tisztítja a vért, növeli a tüdőkapacitást, és életerősebbé teszi a tüdőt, növeli a prána felvételét, számos betegségre kedvező hatással van, erősíti és tisztítja az agnit, és azt okozza, hogy a megtisztított agni kiüríti és csökkenti az összes dósát (a biológiai elemeket, vagyis a vátát, pittát és a kaphát), átszúrja a granthikat (energetikai blokkokat), aktiválja a csakrákat és felemeli a kundalinít. A listát a végtelenségig lehetne folytatni."

Nincsenek megjegyzések: