2015. december 13., vasárnap

Koundinjászana B

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:


Koundinjászana B (Dvipada-koundinjászana)
Dristi: Nászágrai (orrhegyre)

A koundinjászana B változatát parivritta-ékapáda-koundinjászanának (egylábas átfordított koundinjászanának) is nevezik. Ebben a változatban a lábakat az átellenes karra támasztjuk, mint ahogyan az A változatban, majd a felül lévő lábat kinyújtjuk hátra a levegőben.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyából tegyük le a fejünket a két tenyér előtt, majd emeljük ki magunkat sírsászanába.

Astau: Kilégzésre engedjük le a nyújtott lábakat vízszintesig (mint a befejező sorozat sírsászana B változatában), majd a törzset kicsavarva jobbra, mindkét lábat eresszük nyújtva és összezárva a jobb felkarunkra, minél közelebb a hónaljhoz.

Nava: A testsúlyt a fejről fokozatosan a tenyerekre hozva belégzésre emeljük ki magunkat kartámaszba, vagyis emeljük fel a fejünket a talajról, miközben a lábak maradjanak nyújtva oldalra. Ha túl hirtelen emeljük a fejünket, és nem visszük eléggé előre közben a súlypontot, akkor a lábaink a földre fognak kerülni. A kiemelés után a felül lévő lábunkat, vagyis a jobbat vigyük hátra minél nagyobb terpeszben, mintha spárgázni akarnánk. A térdeket feszítsük át, a lábfejek spiccelnek, és a jobb lábat enyhén forgassuk befelé combtőből. Nézzünk az orrhegyünkre, és végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Dasa: Belégzésre helyezzük vissza a fejünket a talajra, majd emeljük vissza mindkét lábunkat a fejenállásba.

Ékádasa-trajódasa: ismételjük meg az astau-dasa vinyászákat a bal lábbal is.

Csaturdasa: Kilégzésre ereszkedjünk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsadasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Sódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Aktív elengedés technikája

Mint minden kartámaszos pózban, itt is nagy figyelmet kell fordítani a törzsizmok aktiválására, valamint a bandhák használatára. Bár a lábakat igyekszünk terpeszteni, ugyanakkor a múla bandha megfelelő aktivitása segíteni fog az egyensúly megtartásában. A hátul lévő láb segít visszahozni a súlypontot a két tenyér közé, míg a törsz enyhe visszafelé csavarása által a bal combunkat neki tudjuk nyomni a jobb felkarnak, és így az egyensúlyunk még stabilabb lesz.

Haladó és gyakorló változat

A haladó változathoz próbáljuk meg kézenállásból beereszteni lábainkat a pózba. A bal lábunkat engedjük lefelé, majd forgassuk ki a csípőt, és kontrolláltan eresszük le a bal combot a jobb karra. A térdeket hajlíthatjuk közben, nyújtott lábbal csak hosszadalmas gyakorlás után fogunk tudni beereszkedni a pózba. A hátra kinyújtott láb leeresztésével legyünk a legóvatosabbak, mert ha túl hirtelen eresztjük le, akkor könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat. A karok kiegyenesítésével is nehezíthetjük a pózt, viszont ehhez a bal combnak rés nélkül bent kell lennie a jobb hónaljban, és a törzsnek elég erősnek kell lennie, különben a lábunk le fog csúszni a karunkról.

A pózt könnyebbé tehetjük azáltal, hogy a bal könyökünket betámasztjuk a csípőhöz, bár az eredeti változatban a levegőben kell lennie. Azzal is megkönnyíthetjük a póz felvételét, hogy a fejenállásban behajlítjuk a térdeinket, és úgy eresztjük le a lábakat, majd a fej emelésével egyidejűleg egyenesítjük ki a térdeket. A pózt a talajról is felvehetjük. Ebben az esetben guggolásból indulunk, a két kezünket kivisszük a bal comb külső oldalára, kiemeljük magunkat pársva-bakászanába, majd terpesztjük és egyenesítjük a lábakat.

Egészségügyi hatások:

Erősíti a karokat és a csuklót
Fejleszti a core-erőt
Fejleszti az egyensúlyérzéket
Erősíti a csípőt és a combközelítő izmokat
Masszírozza a belső szerveket a csavaró mozdulatnak köszönhetően.


Ellenjavallatok: váll-, térd-, csípő-, bokasérülés, magas vagy alacsony vérnyomás, sérv, terhesség, menstruáció.

Nincsenek megjegyzések: