2015. december 10., csütörtök

A bhásztriká ás a holotróp légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Figyelmeztető szavak

Ha mellkasi fújtató légzésként gyakoroljuk, akkor a bhásztriká a legerőteljesebb légzésmódszer, amit valaha megalkottak. Ha helyesen vezetjük be egy megfelelően felkészült jógi gyakorlásába, akkor majdnem mindennél jobban felgyorsítja a spirituális fejlődést. Ha azonban ezt rosszul tesszük, akkor erőteljesen visszaüthet. Hallgassuk meg a következő beszámolót:

Az 1960-as években az akkori Csehszlovákia területén egy Stanislav Grof nevű pszichiáter az LSD nevű hallocinogén anyag lehetséges terápiás alkalmazését kutatta. Bár akkoriban még legális volt, hamarosan betiltották, és így Grof utánpótlása is elakadt. Olyan módszereket keresett, melyekkel az LSD hatásait tudta szimulálni, és rájött, hogy az egyik hatása abban állt, hogy megnövelte az agy oxigén-ellátottságát. Kutatásai alapján kifejlesztett egy légzésmódszert, amit holotróp légzésnek nevezett el, és nagyon hasonlít a bhásztrikára. Egy másik légzéstechnika, amit Leonard Orr fejlesztett ki, és „Rebirthing”-nek nevezett el, szintén meglepő hasonlóságot mutat a bhásztrikával. Az 1970-es évek vége felé a két légzésmódszer keveréke kiszivárgott a köztudatba a Human Potential mozgalom jóvoltából, és csoport-terápiák formájában kezdett terjedni. úgy tartották, hogy ez a légzésterápia megszabadítja a gyakorlót a születés traumájától, ami megakadályozza az önkifejezésünket.

Az 1980-as évek elején meglátogattam egy ilyen csoportterápiás workshopot. Azt az utasítást kaptuk, hogy feküdjünk hanyatt és lélegezzünk nagyon mélyen a mellkasunkba. Mindezt több, mint egy órán keresztül kellett folytatni. Röviddel azután, hogy elkezdtem, nagyon erőteljes érzések törtek rám, és elkezdtem sikoltozni, rángatózni, kapálózni és rugdalózni. Ezt a folyamatot katarzisnak nevezték, a védelmi gátjaink összetörésével és felszabadulásával járó tisztulásnak. Nem tudom pontosan, hogy mi kavarodott fel bennem aznap, és hogy egy születési trauma volt-e vagy sem. Az egyik probléma valószínűleg az volt, hogy körülbelül harminc ember feküdt a földön egy treapeuta és egy asszisztens felügyelete alatt, így az egyéni problémák nem túl sok figyelmet kaphattak. Bármi is kavarodott fel bennem, az nem távozott, és aznap délután egy 18 hónapig tartó depressziós időszakba kerültem. Életvidám fiatalemberből egy nap alatt sötét, borongós, pesszimista személyiséggé váltam.

Visszanézve az történt, hogy körülbelül 90 percig gyakoroltam a bhásztrikát mindenféle előkészítés nélkül. Én is szoktam javasolni a bhásztriká gyakorlását, de 90 másodperccel érdemes kezdeni és nem 90 perccel. Más szavakkal, az általam kezdőknek ajánlott adag 60-szorosát kaptam. A 90 vagy akár 105 percnyi bhásztriká gyakorlást csak nagyon fejlett jógiknak ajánlják (Szahadzsánanda Hatha-jóga Mandzsaríja, 9.7), akik 90 perc naulíval, 90 perc szúrja bhédanával és 90 perc fejenállással és gyertyapózzal fogják kombinálni a kundaliní felemelése érdekében. Sok éves gyakorlás által kell elsajátítani az ászanát, kriját és a nádí sódhanát ahhoz, hogy megpróbálkozzunk a 90 perc bhásztrikával, de még akkor is nagyon lassan vezetnénk be.

Ha a jóga szempontjából próbáljuk értelmezni azt, ami aznap történt velem, az a Kundaliní erőszakos felemelése volt a megfelelő előkészületek nélkül, ami átégette az útját a meglévő blokkokon és a zárt csakrákon keresztül. A Hatha Tatva Kaumudí szerint a básztriká által felszított nagy kígyó (a kundaliní) sziszegve és a lebenyeit kitárva felemelkedik (Szundaradéva Hatha Tatva Kaumudíja, 156.12) Ha először nem tökéletesítjük a jóga különböző ágait, akkor ezzel megnyithatjuk Pandora szelencéjét. Nem vagyok minden áron ellenzője a Rebirthingnek vagy a holotróp légzésnek. Tiszteletben tartom Stanislav Grof munkáját és biztos vagyok benne, hogy vannak megfelelően képzett terapeuták, akik a megfelelő körülmények között jó eredményeket érnek el ezzel a módszerrel. Elképzelhető, hogy az én esetemben a terapeuta nem volt megfelelően képzett, vagy egyszerűen túl sokan voltunk. Ne feledjük azonban, hogy a bhásztriká az egyik legerőteljesebb légzőmódszer a földön, és a feltörekvő prána-hullámokat lassan és hatékonyan kell uralmunk alá vonni. Nagyon lassan és felelősségteljesen kell bevezetni, és csak a megfelelően előkészített talajba. Azonban, ha helyesen vezetjük be, akkor teljes mértékben biztonságos és nagyon hatékony."

Nincsenek megjegyzések: