2015. december 6., vasárnap

Koundinjászana A

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Koundinjászana A (Dvipada-koundinjászana)
Dristi: Nászágrai (orrhegyre)

A koundinjászana két változatát gyakoroljuk az Ashtanga-sorozatban. Az A változat a dvipada-koundinjászana, melyben mindkét lábat azonos oldalon támasztjuk rá a felkarra, míg a B változat az ékapáda-koundinjászana. Ebben a lábat az átellenes karra támasztjuk, majd az azonos oldali lábat kinyújtjuk hátra a levegőben. Egyesek a sorozat elején található Visvámitrászana B-t is Koundinjászanának nevezik. Itt az azonos oldali láb támaszkodik a felkarra, az átellenes láb pedig ki van nyújtva hátra a levegőben. Ez a változat nélkülözi a törzscsavarást, amely az itt ismertetésre kerülő koundinjászana A és B változatban is jelen van.


Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyából tegyük le a fejünket a két tenyér előtt, majd emeljük ki magunkat sírsászanába.

Astau: Kilégzésre engedjük le a nyújtott lábakat vízszintesig (mint a befejező sorozat sírsászana B változatában), majd a törzset kicsavarva jobbra, mindkét lábat eresszük nyújtva és összezárva a jobb felkarunkra, minél közelebb a hónaljhoz.

Nava: A testsúlyt a fejről fokozatosan a tenyerekre hozva belégzésre emeljük ki magunkat kartámaszba. A lábak maradjanak nyújtva oldalra. A lábfejek pipálnak, a bokák és a térdek egymás felett vannak. Nézzünk az orrhegyünkre, és végezzünk el öt mély légzést a pózban.

Dasa: Belégzésre helyezzük vissza a fejünket a talajra, majd emeljük vissza mindkét lábunkat a fejenállásba.

Ékádasa-trajódasa: ismételjük meg az astau-dasa vinyászákat a bal lábbal is.

Csaturdasa: Kilégzésre ereszkedjünk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsadasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Sódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Aktív elengedés technikája

Mint minden kartámaszos pózban, itt is nagy figyelmet kell fordítani a törzsizmok aktiválására, valamint a bandhák használatára. A múla bandha behúzásával egymáshoz tudjuk szorítani a két lábunkat, és így kevésbé fognak elmozdulni. Az uddíjána bandhával erősítjük, illetve semlegesítjük a csavaró hatást. A törzset kicsavartuk jobbra, hogy a bal combot a jobb felkarra tudjuk helyezni, de amikor kiemeljük magunkat, akkor egymáshoz kell szorítani a combot és a felkart, vagyis az uddíjána bandha segítségével visszafelé forgatjuk a törzset a középső helyzet felé.

Haladó és gyakorló változat

A haladó változathoz próbáljuk meg kézenállásból beereszteni lábunkat a pózba, mindezt nyújtott és zárt lábakkal. A karok kiegyenesítésével is nehezíthetjük a pózt, viszont ehhez a combnak rés nélkül bent kell lennie a hónaljban, és a törzsnek elég erősnek kell lennie, különben a lábunk le fog csúszni a karunkról.

A pózt könnyebbé tehetjük azáltal, hogy a bal könyökünket betámasztjuk a csípőhöz, bár az eredeti változatban a levegőben kell lennie. Azzal is megkönnyíthetjük a póz felvételét, hogy a fejenállásban behajlítjuk a térdeinket, és úgy visszük ki a lábakat a jobb karra (pársva-bakászana), majd a fej emelésével egyidejűleg egyenesítjük ki a térdeket. A pózt a talajról is felvehetjük. Ebben az esetben guggolásból indulunk, a két kezünket kivisszük a bal comb külső oldalára, kiemeljük magunkat pársva-bakászanába, majd egyenesítjük a lábakat.

Egészségügyi hatások:

Erősíti a karokat és a csuklót
Fejleszti a core-erőt
Fejleszti az egyensúlyérzéket
Erősíti a csípőt és a combközelítő izmokat
Masszírozza a belső szerveket a csavaró mozdulatnak köszönhetően.


Ellenjavallatok: váll-, térd-, csípő-, bokasérülés, magas vagy alacsony vérnyomás, sérv, terhesség, menstruáció.

Nincsenek megjegyzések: