2016. február 2., kedd

A szúrja bhédana hatásai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ha gyakoroljuk a szúrja bhédanát, és észrevesszük, hogy elkezdjük kivetíteni a belső konfliktusainkat a külvilágra (például olyan konfliktusokba kerülünk a környezetünkkel és a kapcsolatainkkal, melyeket sokkal jobban meg tudnánk oldani a mentális megértés és felismerés folyamatával), akkor ez annak a jele lehet, hogy abba kell hagynunk a technika gyakorlását és a nádí sódhanával kell helyettesítenünk azt.

Kedvező hatások

A Hatha Tatva Kaumudí (10.1) azt javasolja, hogy télen gyakoroljuk a szúrja bhédanát (hogy felmelegedjünk), valamint a váta, illetve kapha túlsúlyából fakadó betegségek esetén. Nagyon jó a hegyekben vagy a hideg évszakban gyakorolni, és arra is jó, hogy megtisztítsa és felszítsa az agnit (a belső tüzet). A szúrja bhédana használható a légúti megbetegedések, például megfázás, arcüreg-gyulladás, hörghurut, valamint más váta és kapha problémák kezelésére. Depresszió esetén is hasznos, illetve energiát ad olyankor, amikor gyengének és elesettnek érezzük magunkat. Kiváló módja a túlzott lunáris szimptómák csökkentésének (mint a letargia, vagy a tunyaság, illetve a lelkesedés hiánya). A szúrja bhédana növeli a vitalitást és erősíti a testet. Dinamikussá, sikeressé és kitárulkozóvá tesz. Olyankor kell alkalmazni, amikor rendkívüli fizikai teljesítményre vagy akaraterőre van szükség, mint például háború esetén.

Mivel növeli a katabolizmust, súlycsökkentésre, azaz a zsírszövet lebontására és kiürítésére is használható. Swami Ramdev azt javasolja, hogy e célból naponta kétszer végezzünk el 27 kört. Ebben az esetben ne végezzünk belső kumbhakákat, viszont a külső kumbhakák növelnék a katabolikus hatást, amennyiben a gyakorló képes azokat erőlködés nélkül végezni.

A kumbhaka nélküli technika

Ez egy lassú légzéses pránájáma, ezért a természetes légzéshulláma a háromrészes fel-fel hullám. Meditációs ászanában ülve, alkossunk sankha-múdrát a jobb kezünkkel. Zárjuk el a bal orrnyílásunkat a gyűrűs és kisujjunkkal, és lélegezzünk be a jobb orrlyukon keresztül. Ezután, a hüvelykujjunkkal elzárva a jobb orrnyílást, lélegezzünk ki a bal orrnyíláson keresztül. Ez alkot egy kört. Azonnal zárjuk el a bal orrnyílást ismét, és lélegezzünk be a jobbon keresztül. Ismét zárjuk el a jobbat és lélegezzünk ki a balon keresztül. A szúrja bhédanában minden belégzést a jobb orrlyukon keresztül hajtunk végre, és minden kilégzést a balon keresztül.

Kezdjük az 1:1 aránnyal és hajtsunk végre tíz kört, vagy amennyit a tanárunk javasol. Ha a szúrja bhédanát jógaterápia céljaira használjuk, akkor csak olyan mértékben gyakoroljuk, amennyire kell a lunáris szimptómák csökkentése érdekében. Lassan, anélkül hogy bármikor erőltetnénk magunkat, terjesszük ki a számolást addig, amíg el nem érjük a 30:30-at, vagyis 30 másodperc belégzést és 30 másodperc kilégzést. Ezután csökkentsük a belégzést a felére és térjünk át az 1:2 légzésarányra. Innen ismét terjesszük ki a légzés hosszát, amíg egy légzés nem haladja meg az egy percet. Az egész légzésciklus alatt meditáljunk a napon a köldökünkben, mint ahogyan a nádí sódhana szoláris ciklusa alatt tettük. Ha a tanárunk nem ad másik mantrát, használjuk a lebontás matráját, vagyis a Ram-ot. Ha hosszabb ideig használjuk a szúrja bhédanát, akár kumbhaka nélkül is, kérjük egy tapasztalt tanár tanácsát, akinek figyelnie kell a szoláris nádí túlaktiválódásának jeleit."

Nincsenek megjegyzések: