2016. február 5., péntek

Workout háború

Sok mindenkit látok a környezetemben, aki belekezd az edzésbe, és mindent azonnal akar. Vagy pedig rendszertelenül edz, de a mikor ráveszi magát, akkor totális háborút indít a szervezete ellen, és úgy érzi, akkor volt jó az edzés, ha utána négykézláb kúszik el az öltözőig, vagy hánynia kell edzés közben. Sajnos még olyanok is vannak, akik évek óta edzenek, és minden edzésen maximális terheléssel próbálnak dolgozni. Amit az ilyen megközelítés eredményesen tud hozni, az a sérülések tömkelege. Amit viszont nem hoz, az a fejlődés. 

Még a jógában is, főleg az Ashtanga-gyakorlók között látok néha ilyen mazochista, önnön testét áldozatként feláldozó mentalitású embereket. Őket nem érdekli, hogy fáradtak, hogy alig aludtak valamit, hogy ilyen vagy olyan sérülésük van, szinte beleőrülnek a tökéletes ászana hajszolásába. Nem hagynának ki egy gyakorlási napot sem, mert attól már lelkiismeret-furdalásuk van. Az ashtangázó vagy fitnesz-mániás nők néha olyan veszélyesen lefogynak, hogy még a menstruációjuk is elmarad. Vagy ha meg is jön, akkor nem veszik figyelembe, és ezeken a napokon is ugyanúgy terhelik a szervezetüket. 

A jógában sokszor beszélünk az erőszakmentességről, és én évekig nem értettem, vagy túlzottnak tartottam azt, amikor valaki felhívta a figyelmet, hogy ne tegyünk erőszakot a saját testünkkel sem. Lassan kellett eljönnöm nekem is arra a pontra, amikor a testem jelzéseit nem próbálom figyelmen kívül hagyni, és ha nem teljesít az általam ráerőltetett elvárások szerint, akkor elkezdem annak okát keresni, hogy mit nem adok meg neki a pihenés, regeneráció, táplálék vagy pszichológiai igények terén, vagy pedig módosítom a terhelést.

Sajnálatos dolog, hogy ez a "háború a tesünk ellen" mentalitás ennyire elharapózott a fitneszben, és az olyan irányzatok, ahol ezt tudatosan nyomják, kifejezetten divatosak. Valószínűleg a legtöbben, akik ilyen önkínzó fanatizmussal viseltetnek a testedzés iránt, egy csomó pszichológiai konfliktust kompenzálnak ezzel. Ha nem vagy békében önmagaddal az életed vagy a személyiséged más területein, akkor hajlamosabb leszel az edzés közben is "háborúzni", mert győzedelmeskedni akarsz valami felett, ami rád telepszik és nem hagyja, hogy önmagad légy. Sok fitnesz-fanatikusnak nincs rendben a kapcsolata vagy nincs is kapcsolata. Végülis az edzés közbeni önsanyargatásba is lehet menekülni ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, miért nem tudunk létesíteni egy boldog párkapcsolatot vagy családot. A kettő szerintem nem helyettesíti egymást. 

Azután a mások által velünk szemben támasztott elvárások is sokféle, néha nem túl egészséges motivációt hoznak létre. Boldognak és tökéletesnek akarunk látszani a munkahelyünkön, vagy örökké elégedetlenek vagyunk a testünkkel, vagy akár az étellel is háborúba kerülünk, ahelyett, hogy a testünket fenntartó, éltető táplálékként tekintenénk rá. Mindezeket a konfliktusokat fel kell ismerni és fel kell oldani, máskülönben a testedzés több szenvedést fog okozni, mint amennyi örömet ad.

Még a versenysportolók, illetve az edzőik is tudják, hogy a szervezetünk ciklikusan fejlődik és ciklikusan terhelhető. Ha minden edzésen a maximális terhelés közelében dolgozol, akkor az idegrendszered kisül, és automatikusan visszavesz a teljesítményből. Innentől kezdve pedig csak frusztrációt és szenvedést okoz, ha a korábbi rekodrjaidat igyekszel utolérni, ahelyett hogy visszavennél a terhelésből és hagynád regenerálódni, kiéhezni a szervezetedet a terhelésre. Minden edző agyon tud terhelni egy sportolót, de a jó edző el tudja érni, hogy fokozatosan és konzisztensen fejlődjön a teljesítménye. 

A teljesítményünkben lesznek szintek, ahol megrekedünk, és lesz olyan időszak is, amikor az élethelyzetünk miatt visszább kell vennünk a terhelést. Amikor a saját belátásunk szerint edzünk, akkor a különböző frusztrációk, komplexusok, bűntudat és egyéb belső konfliktusok sokszor eredményezhetik azt, hogy túlhajtjuk magunkat, vagy épp ellenkezőleg, elveszítjük a motivációnkat. Egy jó edző, akivel van egy személyes kapcsolatunk, és valamennyire belelát az életünkbe, segíthet abban, hogy tényleg hatékonyan eddzünk, és feloldjuk ezeket a tévképzeteket az edzéssel kapcsolatban. 

Nincsenek megjegyzések: