2016. február 25., csütörtök

Szoláris és lunáris kultúra

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Kulturális hatások

A sásztrák szerint, ha valaki nagy hőstetteket akar véghezvinni egy háborúban, akkor a szoláris nádít kell aktiválnia. Megdöbbentő, hogy mennyire erősnek tűnik az orrlyukak és a nádík dominanciájának összefüggése a kulturális háttérrel. A szoláris nádí erőteljes dominanciája figyelhető meg azoknál az embereknél, akiknek a hazája gyarmatosító ország volt az elmúlt pár évszázadban, vagy amelyik helytállt a háborús fronton. Így azt találtam, hogy jelentős túlsúlyban van a szoláris dominancia az angolszász (USA, Anglia és Ausztrália), német vagy japán származású gyakorlóknál, és sokuknak hasznára válik, ha a meleg évszak alatt gyakorolják a csandra bhédanát (persze csak felügyelettel). A nagy háborúk vége óta, ezen kultúrák leszármazottai közül sokan a tudományos vagy gazdasági fejlődés területére irányították szoláris dominanciájukat. Ebből kifolyólag ezekben az országokban sok mindenkinek magas a stressz-szintje, keveset és megszakításokkal alszanak, túl sokat dolgoznak, és egyéb szoláris szimptómák, például gyomorfekély vagy szívbetegségek is jellemzőek rájuk. Ebben az esetben is sokat segíthet a csandra bhédana felelősségteljes használata az egyensúly helyreállításában.

Másfelől viszont, azoknak a kultúráknak és nemzeteknek a leszármazottai, amelyeket a szoláris nemzetek uraltak és gyarmatosítottak, hajlamosabbak a lunáris nádí dominanciájára. Számukra hasznos lehet a szúrja bhédana gyakorlása (csak miután figyelembe vettük ez egyéni körülményeket), különösen az év hidegebb hónapjaiban, és még inkább, ha hideg országban vagy nagy magasságban élnek.

Általánosságban véve a nők lunárisabbak voltak, míg a férfiak szolárisabbak. Azonban, a globalizáció és as fogyasztói társadalom terjeszkedése okán manapság sok nő szenved a felfokozott szoláris nádí miatt. Hasonlóképpen, azok a kultúrák, melyek korábban lunárisak voltak, szintén szolárissá válnak a szoláris kultúrák diadala nyomán. Erre India a tipikus példa. Régebben ez volt a bolygó spirituális, lunáris erőműve, és persze a csatatéren nem állta meg a helyét a szoláris Nagy-Britanniával szemben. Miután töb évszázadra a brit oktatás és gazdaság alárendeltjei lett, India olyan jól megtanulta a szoláris leckéket, hogy hamarosan akár túl is tehet hajdani mesterén a szoláris tulajdonságokban, és a világ egyik uralkodó országává válhat. Így az is elképzelhető, hogy eljön az a nap, amikor az indiaiak számára is hasznos lehet a csandra bhédana gyakorlása a szoláris túlsúlyuk kezeléséhez."

Nincsenek megjegyzések: