2016. február 21., vasárnap

A viparíta dandászana hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A pózban a leereszkedés és a visszaemelkedés a dinamikus rész, míg maga a viparíta-dandászana a statikus rész. A be- illetve kivezető vinyásza a hídba leereszkedéshez és felálláshoz (dropback) hasonlít, vagyis inkább annak a haladó változatához, amikor kézálásból ereszkedünk a hídba, és a hídból visszaemeljük magunkat kézállásba. Természetesen, mivel ennél a gyakorlatnál (amit tik-taknak is neveznek) a súlypont magasabban van, ezért a kecses kivitelezéshez még több erőre és hajlákonysűgra van szükség. A viparíta dandászana gyakorlása azonban jó rávezető gyakorlat a tik-tak pózra is. Fejlesszük a felső háti szakasz mobilitását és a csípőhorpasz nyitottságát, így mélyen le tudjuk ereszteni a lábainkat a hátunk mögött. Ehhez a skorpió póz különböző változatainak gyakorlása nagyon hasznos. Ha a leeresztés már viszonylag kis magasságból történik, akkor a visszaemelés is könnyebben fog menni.

A pózban magában a könyököket és a talpakat egymással ellentétes irányban toljuk a talajba, és így a testünk többi részét egymás felé tudjuk nyomni. A könyökök és a talpak köztelítésével még stabilabb lesz a póz, de ehhez fejleszteni kell a hajlékonyságot. A derékra nehezedő esetleges terhelést a hasfal megfeszítésével és a vállöv, illetve a csípőhorpasz egymástól történő távolításával tudjuk csökkenteni. Így oltják ki egymást az ellentétes irányba ható erők.

Rávezető változatok

Ha a póz végrehajtása még nem megy könnyedén, akkor gyakoroljuk a következőket: sírsapádászana (fejenállás homorítva), vriscsikászana (skorpió), haszta-vriscsikászana (skorpió kézállásban), és a híd különböző változatai. Ha nem tudunk beleereszkedni a pózba fejenállásból, akkor hanyatt fekvésből indítsuk. Emeljük ki magunkat hídba, majd helyezzük el a fejünket a talajon, minél közelebb a talpakhoz, és helyezzük el a kezeinket a fejenállás pozíciójába. Ha nem sikerül páros lábbal visszarúgni magunkat a pózból a fejenállásba, akkor rúgjuk el magunkat az egyik lábunkkal, a másikat magasra emelve. Így könnyebb visszahozni a súlypontot a könyökök fölé.

Egészségügyi hatások

Jótékony hatású a méh betegségeire
Megszünteti a tüdővel kapcsolatos panaszokat
Különösen nők számra fontos, de mindenki számára hasznos
Erősíti a koncentrációt és növeli az energiaszintet
Hűsíti a testet és az elmét
Fejleszti a hajlékonyságot, a hídpózhoz hasonlóan
Nyújtja, erősíti és hajlékonyabbá teszi a gerincet
Javítja a tartást
Nyújtja és erősíti a karok és a lábak izmait
Fejleszti a törzserőt, az egyensúlyérzéket és a stabilitást
Nyitja a mellkast, és átnyújtja a test elülső oldalát

Ellenjavallatok


A nyak és a gerinc sérülései, fájdalmak a váll- és a csuklóízületben, terhesség, sérv, porckorong-problémák.

Nincsenek megjegyzések: