2016. február 18., csütörtök

A csandra bhédana végrehajtása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A csandra bhédana technikája kumbhaka nélkül

Mivel ez egy lassú légzésmódszer, a csandra bhédana közben a háromrészes fel-fel hullámot alkalmazzuk, mint természetes légzésmintát. Üljünk meditációs ászanába és vegyük fel a sankha múdrát a jobb kezünkkel. Zárjuk el a jobb orrlyukunkat a hüvelykujjunkkal és lélegezzünk be a bal orrlyukon keresztül. Ezután zárjuk el a bal orrlyukat a gyűrűs- és kisujjunkkal, és lélegezzünk ki a jobbon keresztül. Ez alkot egy kört. Ismét azonnal zárjuk le a jobb orrlyukat és lélegezzünk be a balon keresztül. Zárjuk el a bal orrlyukat és lélegezzünk ki a jobbon keresztül. A csandra bhédanában minden belégzést a bal orrlyukon keresztül végzünk, és minden kilégzést a jobbon keresztül.

Kezdjük az 1:1 aránnyal és végezzünk el 10 kört, vagy annyit, amennyit a tanárunk javasol. Ha a csandra bhédanát jógaterápiás céllal alkalmazzuk, akkor csak olyan mértékben alkalmazzuk, amennyire szükséges a szimptómák csökkentése érdekében. Lassan, anélkül hogy bármikor is erőlködnénk, vagy erőltetnénk a légzést, növeljük a légzés hosszát addig, amíg el nem érjük a 30:30 arányt, vagyis 30 másodperces belégzést és 30 másodperces kilégzést. Ezután csökkentsük a belégzést a felére és álljunk át az 1:2 légzésarányra. Innen ismét növeljük a légzés hosszát, amíg egy légzésciklus ismét meg nem haladja az egy percet. A teljes légzésciklus alatt meditáljunk a holdon a fejünk középpontjában, a harmadik agylebeny régiójában, mint ahogyan a nádí sódhana hold-ciklusa alatt tettük. Ezt a koncentrációs technikát javasolja a Jóga-csudámaní Upanisad (96).

Ha csak a tanárunk nem ad másik mantrát, használjuk az Óm-ot. Az Óm biztonságosabb választás, mint a víz bídzsa mantrájának, a Vam-nak a használata. A Vam akkor biztonságos, ha a tűz-bídzsával, a Ram-mal együtt használjuk a nádí sódhana közben. A csandra bhédana közben túl nagy az esély, hogy a Vam kapcsolatba hozza a gyakorlót az alsóbbrendű emocionális elmével, ebben az esetben pedig az érzelmi szükségleteink szolgájává fog tenni bennünket. Ha ehelyett az Óm-ot használjuk, akkor az a magasabb, spirituális elmével fog kapcsolatba hozni. Egy másik alternatíva, ha az általunk választott isteni formához tartozó ístamantrát használjuk.

Ha hosszabb ideig használjuk a csandra bhédanát, még kumbhakák nélkül is, kérjük ki egy tapasztalt tanár tanácsát, akinek figyelnie kell a lunáris nádí túlaktiválódásának jeleit."

Nincsenek megjegyzések: