2016. február 1., hétfő

Tiszta elmével

Nem szeretem a Facebook-hírcsatornámat görgetni. Túl nagy lett már ez a monstrum, túl sok mindenki van fent rajta, és gyakorlatilag kontrollálhatatlan az információ-áradat, ami az emberre zúdul, ha elkezd belekattintgatni az ismerősei áltql megosztott cikkekbe, linkekbe. Néha mégis megesik, ma például ezt a cikket olvastam. Nem vállalkozom most arra, hogy a cikkben leírt esettel vagy Feldmár András tevékenységével kapcsolatban állást foglallajk, mivel egyrészt nem ismerem, másrészt nem vagyok pszichológus és pszichoterapeuta sem. 

Felmerül azonban egy kérdés: hogyan viszonyul a jóga a hallucinogén drogok alkalmazásához a meditáció vagy önmagismerés elősegítése érdekében? A cikkből kiderül, hogy Feldmár híve volt a pszichotróp drogok használatának terápiás célokra, és több pszichológus, illetve pszichiáter is érdeklődést mutat a téma iránt. Mivel azonban a legtöbb országban, így Magyarországon, az USA-ban és Kanadában is illegális e szerek használata, a tudományos kutatások is meglehetősen nehézkesen mozdulnak. A hallucinogén drogok használata és terjesztése Indiában is büntetendő cselekmények számít, még az enyhébb hatású vadkender és hasis is, melyeket tradicionálisan előszeretettel használtak és használnak a saivita szádhuk az isteni tudatállapot eléréséhez. Sokszor rakétahajtóműhöz is szokták hasonlítani az agyagpipájukat, melyet ha begyújtanak, azonnal Sivához röpíti a tudatukat. 

A Feldmár által terápiás céllal emlegetett halál/ujjászületés motívumot is megtaláljuk a tantrikus hagyományban, főleg a baloldali tantrában, melynek művelői előszeretettel kapcsolódtak a halálhoz különböző megjelenési formáiban (koponyák, a halottégető hamuja, extrém böjtök és aszkézis), annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek elpusztíthatatlan, örök önvalójukhoz.

Patandzsali a Jóga-szútra 4.1-ben a következő módszereket sorolja fel a szamádhi eléréséhez: születés, gyógynövények, mantrák, tapasz (lemondás) és meditáció által. Egyes szövegmagyarázók az "ausadhí" szó alatt tudatmódosító hatású főzeteket vagy növényeket értenek, bár van, aki szerint a mítikus szóma-raszát, a félistenek halhatatlanságát okozó elixírjét jelenti, sőt, más magyarázók szerint az ágjá csakrából alácsöpögő amritát jelenti a kifejezés. 

Minden esetre a legtöbb tradicionális indiai jógaiskola inkább a hallucinogén és tudatmódosító hatású szerek fogyasztásának kerülését ajánlja, annak érdekében, hogy az elménk minél tisztább és szattvikusabb lehessen és mentessé váljon a külső anyagok általi függőségtől. A meditáció célja az elme koncentrálása az intelligencia által, aminek első lépése az elmébe berögzült vászanák, vagyis feltételekhez kötött gondolati minták fellazítása és eltávolítása. 

Én személy szerint valahogy olyan karmával születtem, hogy nem igazán vonzottak a függőséget okozó anyagok, sem a drogok, sem az alkohol, sem a nikotin, így amikor találkoztam a Krisna-tudattal, akkor nem okozott nehézséget ezen anyagok kerülése. Most is úgy gondolom, hogy ezek nem adhatnak túl sok pluszt az életemben, és sem a meditációban, sem egyéb problémáim megoldásában nem szorulok rájuk. A jóga útja az önfelhatalmazásról és önfelszabadításról szól (természetesen Isten segédletével), melynek során minden külsődleges, anyagi befolyást és fedőréteget fokozatosan eltávolítunk az elménkről. Ez az út fáradságos, és néhol frusztráló, de az igazság keresésében meg kell tanulnunk felismerni a hazugságot és az önbecsapást. Sem egy külső anyagtól, sem egy külső személytől való függőség végső soron nem fog közelebb vinni a felszabaduláshoz, azt a saját erőfeszítésünkből kell kiérdemelnünk.

Nincsenek megjegyzések: