2016. február 11., csütörtök

A csandra bhédana alkalmazása

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ezzel ellentétben, Swami Satyananda és tanítványai kerülendő technikának tekintik a csandra bhédanát. Swami Niranjanananda azt mondja, hogy Satyananda tradíciójában a csandra bhédanát szinte sohasem tanítják, hanem tiltott technikának tekintik, mivel extrém befelé fordulást eredményez, ami depresszióba torkollhat. A szúrja bhédanával ellentétben, amely felébreszti a prána saktit, vagyis a fizikai erőt, a csandra bhédana a manasz saktit, vagyis a mentális erőt ébreszti fel. Swami Satyananda attól tartott, hogy a gyakorlók holdkórosak lesznek, ha ezt a technikát gyakorolják. Valójában maga a „holdkóros” kifejezés is a felfokozott hold-nádíra utal.

Nem találkoztam azonban más indiai jógaiskolával, amely ilyen korlátozásokat alkalmazna a csandra bhédanával kapcsolatban. Yogeshwaranand Paramahamsa antara és báhja kumbhakával is tanította a csandra bhédanát, mindenféle korlátozások nélkül. Hasonlóképpen, Swami Kuvalayananda tradíciójában is ugyanúgy továbbadták, mint a többi pránájámát. Tanítványa, és munkatársa, M.L. Gharote is mindenféle korlátozások említése nélkül írja le a csandra bhédanát.

A csandra bhédanát alkalmazó gyakorlónak azonban meg kell értenie, hogy ez a pránájáma egyidejűleg aktiválja a bal orrlyukkal kapcsolatos összes funkciót. Nem lehetséges csak néhányat aktiválni, a többit pedig kihagyni. A csandra bhédana aktiválja a paraszimpatikus idegláncot (pihenés és relaxáció), az afferens idegpályákat (bejövő jelek és introvertált személyiség – ami extrém helyzetekben merengővé teheti az embert), a jobb oldali, intuitív agyféltekét, az anabolizmust (a szövetek felépítését, táplálását), és a szintetikus/holisztikus/relativisztikus elmét (mely képessé tesz a sok igazság befogadására, és nem csak egy igazság látására). Másfelől elnyomja vagy csökkenti a a jobb orrlyukkal kapcsolatos tendenciákat, vagyis a szimpatikus idegláncot („harcolj vagy menekülj” reakció), az efferens idegpályákat (kimenő jelek és extrovertált személyiség), a bal agyféltekét, a katabolizmust (a szövetek bontását), ás az analitikus/fundamentalista elmét (mely előítéleteket és hajlamot fejleszt ki egy igazság felfogására, és megnehezíti sok igazság elfogadását).

A csandra bhédana egy erőteljes eszköz, mely azok számára hasznos, akiknek a személyisége kitárulkozó, analitikus, szimpatikus, stresszes A-típus, amit az ősi India lunáris kultúrájával kapcsolatos tulajdonságokkal kell kiegyensúlyozni, mint a természetfeletti képességek, a mély spiritualitás, a mély meditációra való képesség, isten felismerése minden élőlényben, a törődés másokkal, az önmegtagadásig terjedő alázat. stb.

Ne használjuk a csandra bhédanát a saját belátásunk szerint! Egy tapasztalt tanárnak kell megállapítania, hogy a csandra bhédana gyakorlása megfelelő-e a számunkra, és a döntés az évszak és a gyakorlás helye függvényében is változhat."

Nincsenek megjegyzések: