2016. február 16., kedd

A csandra bhédana hatásai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A csandra bhédana hatásai

A csandra bhédanapránájáma, ha terhesség közben szeretnénk alkalmazni, tápláló, anabolikus és nőies tulajdonságai miatt. Csökkenti a pittát és megszünteti az azzal járó panaszokat, mint a gyomorsavasság, fekélyek és gyulladások. Hűsítő minősége miatt érdemes nyáron vagy meleg éghajlaton gyakorolni. Ugyancsak csökkenti a fáradtságot és megnyugtatja az elmét. Mivel nem függ annyira a jó minőségű levegőtől, mint a sítalí és sítkarí, fontos eszköz a pitta csökkentésében.

Stimulálja a jobb agyféltekét és felébreszti a pszichikus képességeket. Növeli az empátiát és az együttérzést mások iránt. Intuitívvé tesz, fejleszti az elme holisztikus és integratív hajlamát és képessé tesz arra, hogy a komplex művészeti alkotásokhoz és a miszticizmushoz viszonyuljunk. Extrém extrovertáltság esetében is hasznos lehet, vagyis amikor nem vagyunk tudatában a saját érzéseinknek és folyamatos külső stimulációtól függünk. A meditációt is elősegíti.

A csandra bhédana aktiválja az ídá nádít, melyben a szóma, a halhatatlanság nektárja kering. Aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, vagyis relaxáló hatású. Ezért a magas vérnyomást is képes enyhíteni. A Kundaliní felébresztéséhez is használhatjuk, és ebben az esetben a bhásztrikával, uddzsájíval és kapálabhátíval kell kombinálni, melyek mind melegítő hatásúak. Shyam Sunder Goswami azt is ajánlja, hogy a csandra bhédanát a naulíval kombináljuk a Kundaliní felébresztése érdekében.

Ellenjavallatok

A csandra bhédanát nem szabad használni, ha depresszióban szenvedünk, letargikusak, levertek vagy motiválatlanok vagyunk. Ne gyakoroljuk télen és hideg országokban, vagy magasan fent a hegyekben. Ne gyakoroljuk akkor, ha megemelkedett a kaphánk, és ahhoz kapcsolódó betegségek, vagyis megfázás, influenza, tüdőgyulladás, hörghurut vagy asztma kínoz. Csak azok használják a csandra bhédanát, akik hajlamosak a pingalá és a hozzá kapcsolódó tulajdonságok túltengésére. Ne használjuk akkor, ha hihetetlen fizikai erőkifejtésre vagy nagy akaraterőre van szükségünk. Például bevetés közben lévő katonai személyzet számára nem alkalmas. Mivel anabolikus hatású, ne alkalmazzuk, ha hajlamosak vagyunk az elhízásra, vagy fogyni szeretnénk. Ne alkalmazzuk a csandra bhédanát, ha már eleve túlzottan introvertáltak vagyunk és kifejezőbbé szeretnénk válni. Ne alkalmazzuk, ha túlzottan kételkedünk önmagunkban, és nem érezzük, hogy irányítani tudjuk az életünket.

Ha a csandra bhédanát gyakoroljuk, és észrevesszük, hogy szomatizálni kezdjük a belső konfliktusainkat (vagyis a fizikai testünkben éljük meg azokat a konfliktusokat, melyeket könnyebben fel tudnánk oldani a mentális megértés és felismerés folyamatával), akkor ez annak a jele lehet, hogy abba kell hagynunk e technika alkalmazását, és a nádí sódhanával kell helyettesíteni."

Nincsenek megjegyzések: