2016. február 6., szombat

A virancsjászana A hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A bal térdet nyomjuk a talajba, miközben a mellkast emeljük ki, emeljük el a talajtól. A gerinc kiegyenesítésével a jobb lábunkat nyomjuk hátra. igyekezzünk ellazítani a jobb lábat, így kevesebb erővel fogja előretolni a gerincet. A karkulcsolásnál a könyökökkel egymás felé törekszünk, amíg össze nem tudjuk kulcsolni a karokat. Utána húzhatjuk a karokat ellentétes irányba. A kartámaszos verziónál a tenyereket toljuk a talajba, miközben a medencét igyekezzünk minél magasabbra emelni.


Rávezető változatok

A póz második és harmadik részének gyakorlásához az első rész megfelelő elsajátítása a feltétel. Ha nem tudjuk még egyszerre féllótuszba rakni az egyik lábunkat, és közben a másikat a tarkónk mögé, akkor gyakoroljuk külön a lótuszt és féllótuszt előrehajlításban, valamint gyakoroljuk az ékapáda-sírsászanát. Ha már mindkettő megy, akkor hanyatt fekvésben helyezzük az egyik lábunkat féllótuszba, a másikat pedig igyekezzünk betenni a tarkó mögé. Itt még segíthetünk a kezünkkel, csakúgy, mint a póz első változatában, ha már ülve gyakoroljuk. Ha a kulcsolásnál nem ér össze a kezünk, akkor jógaövvel meghosszabbíthatjuk. Ha a kiemelésnél nem marad a lábunk a nyakunk mögött. akkor odaköthetjük a vállunkhoz egy hevederrel, vagy gyakorolhatjuk a tittibhászanát féllótuszban.

Egészségügyi hatások

javítja a véráramlást, különösen a hátunkban;
javítja a hemoglobin-szintet;
vérszegénység és idegfeszültség esetén is hasznos;
erősíti az emésztési tüzet, gyorsítja az anyagcserét;
javítja a csípő mobilitását, erősíti a hátizmokat;
mobilizálja a vállat (2. rész)
erősíti a karokat és a törzset (3. rész)

Ellenjavallatok: terhesség, csípőproblémák, illetve minden komolyabb térd-, boka-, gerinc- vagy nyaksérülés esetén kerülendő.

Nincsenek megjegyzések: