2016. február 28., vasárnap

Az ékapáda viparíta dandászana hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

Ebben a pózban a hídpózban, illetve a kétlábas viparíta dandászanában érvényesülő szokásos ellentétes irányú erők hatnak, vagyis a medence irányába ható nyomóerőt kell kiegyensúlyozni a vállöv és a csípő nyitásával. Itt viszont a medencére plusz erőhatás nehezedik, amit egy lábbal kell kompenzálni. A földön lévő láb combizma és farizma tehát eőrsebben dolgozik. Emellett az egyensúlyra is több figyelmet kell fordítani, mivel csak három ponton támaszkodunk. A földön lévő láb talpával a könyökök irányába tolunk, míg a könyökökkel a talp felé és egymás felé is dolgozunk, közben egyidejűleg a mellkasunkat toljuk a talppal ellentétes irányba.

Rávezető változatok

A póz végrehajtásához a következő előkészítő pózok szükségesek: Hídpóz (úrdhva dhanurászana), egylábas hídpóz (ékapáda dhanurászana). Gyakorolhatjuk az egykezes hidat is, bár az nem annyira lényeges ennek a póznak az elsajátításához. Természetesen a viparíta dandászana is feltétel, vagyis ha nem vagyunk képesek szilárdan a talajba nyomni a két könyökünket, akkor az egylábas pózban labilisak leszünk. Ha a combhajlítók rövidsége vagy a csípőhajlítók gyengesége miatt még nem vagyunk képesek teljesen kiegyenesíteni a lábunkat, akkor elkezdhetjük a póz gyakorlását behajlított térddel is. Vagy pedig egyenesítsük a térdünket, és álljunk meg annál a szögnél, ameddig még fel tudjuk emelni a lábunkat. Falnál is lehet gyakorolni, bár a kötöttséget inkább a hanumánászana (harántspárga) és rávezető gyakorlatai segítségével tudjuk megszüntetni.

Haladó változat: Megpróbálhatunk úgy beleereszkedni a pózba a sírsászanából, hogy eleve csak az egyik lábunkat tesszük le a földre, a másik pedig a levegőben van. Ugyanezzel a lábtartással visszafelé is lökhetjük magunkat a pózból fejenállásba, bár ez valójában könnyebb, mint a kétlábas pózból visszajönni a sírsászanába. További haladó változat a viparíta-csakrászana, melyben a két tenyerünket a talajra tesszük és kiemeljük a fejünket, mint a skropió-pózban (vriscsikászana), illetve elegendő hajlékonyság esetén meg is foghatjuk a földön lévő bokánkat. Ezt a két változatot természetesen a kétlábas viparíta dandászana esetében is kipróbálhatjuk, bár egy lábbal általában valamivel mélyebbre tudunk menni a hátrahajlításban.

Egészségügyi hatások

Jótékony hatású a méh betegségeire
Megszünteti a tüdővel kapcsolatos panaszokat
Különösen nők számra fontos, de mindenki számára hasznos
Erősíti a koncentrációt és növeli az energiaszintet
Hűsíti a testet és az elmét
Fejleszti a hajlékonyságot, a hídpózhoz hasonlóan
Nyújtja, erősíti és hajlékonyabbá teszi a gerincet
Javítja a tartást
Nyújtja és erősíti a karok és a lábak izmait
Fejleszti a törzserőt, az egyensúlyérzéket és a stabilitást
Nyitja a mellkast, és átnyújtja a test elülső oldalát
nyújtja és erősíti a csípőízület körüli izmokat

Ellenjavallatok

A nyak és a gerinc sérülései, fájdalmak a váll- és a csuklóízületben, terhesség, sérv, porckorong-problémák.

Nincsenek megjegyzések: