2016. február 13., szombat

A virancsjászana B hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

Ez a póz a negyedik sorozatban szereplő múlabandhászana előkészítő póza. Fektessünk nagy hangsúlyt a jobb lábfej kifelé fordítására, illetve a sarkunkat igyekezzünk minél jobban behúzni a jobb ülőcsont alá. A belső talpélünk így a talajra fekszik, és a comb, illetve a térd is erőteljesen csavarodik kifelé. ha térdsérüléseink vannak, akkor a pipáló léb helyett spicceljünk, így a térdre ható csavaró hatás jóval kevesebb lesz. Miután a comb kifordítása és a belső talpél talajba nyomása kioltotta egymást, lazítsuk el az egész jobb lábunkat minél jobban.

Az A és B változatokban az egylábas előrehajlító pózokra vonatkozó irányelveket kell követni, vagyis a gerincfeszítő izmokat tartsuk katívan, miközben az egyenes törzset és a medencét igyekezzünk minél közelebb húzni a bal lábhoz. A C változatban végzett gerinccsavarás a bharadvádzsászanára hasonlít, csupán a jobb lábfej helyzete fog eltérni tőle. Ugyanúgy nyújtsuk és csavarjuk a gerincet, miközben a bal térd kifelé húzásával húzzuk a bal kezünket át a hátunk mögött.

Rávezető változatok

Ha a belső térdszalag, illetve a keresztszalag fájdalommal reagál a kifelé csavarásra, akkor változtassuk meg a lábfej helyzetét, és pipálás helyett spicceljünk. Ahhoz, hogy a térdünk megszokja a kifelé csavarást, a parjankászanát kell gyakorolni, vagyis a vírászana azon változatát, ahol a lábfejek pipálnak és kifelé fordulnak. A góraksászana és a múlabandhászana is segíthet a csípő és térd mobilitásának ezirányú fejlesztésében, bár ezek jóval haladóbb pózok. Ha nem sikerül kulcsolni a C változatban, akkor gyakoroljuk a bharadvádzsászanát, és használjunk jógahevedert, ha nem tudjuk megfogni a féllótuszban lévő lábfejünket.

Haladó változat: A megfelelő csípő- és térdmobilitás esetén egészen rá is ülhetünk a külső talpélünkre, bár ehhez a lábszárat elölről kell betenni a comb alá, mint a múlabandhászanában.

Egészségügyi hatások

erősíti az emésztési tüzet, javítja az anyagcserét;
méregteleníti a belső szerveket;
javítja a csípő, a térd és a boka mobilitását;
nyújtja az izmokat a test hátsó oldalán;
nyújtja a gerincfeszítő izmokat (3. rész)

Ellenjavallatok: terhesség, csípőproblémák, illetve minden komolyabb térd- és bokasérülés esetén kerülendő.

Nincsenek megjegyzések: